h

Opslag vingerafdrukken eindelijk van de baan!

29 april 2011

Opslag vingerafdrukken eindelijk van de baan!

In februari 2010 was het dankzij de vragen van de Zaanse SP-fractie dat voor het eerst de discussie in een gemeenteraad werd gevoerd over de opslag van vingerafdrukken. Voordat de discussie deze week tot een voorlopig einde kwam, was het dus in Zaanstad dat de discussie op lokaal niveau voor het eerst werd gevoerd in Nederland.

Sinds toen heeft de Zaanse SP het onderwerp niet meer losgelaten. Sterker nog, toen we de afgelopen weken zagen dat de landelijke opinie begon te veranderen, wilden we weer een poging doen de Zaanse raad een signaal aan Den Haag af te laten geven dat de vinderafdrukopslag niet oké is. Die motie trokken wij gisteren in, omdat inmiddels Den Haag ook ‘om’ is en voorlopig stopt met de opslag van vingerafdrukken. Dit zien wij ook als een morele overwinning en een beloning voor onze voortrekkersrol in deze kwestie. Misschien dat ze in Den Haag onze motie hadden gelezen? Onderstaande las onze woordvoerder Sonja van Elmpt voor op de raadsvergadering van 28 april.

“Toen de SP vorig jaar de discussie over het opslaan van vingerafdrukken voor paspoort en identiteitsbewijs startte leken we wel een roepende in de woestijn. We werden zelfs een beetje uitgelachen om de zorgen die we hadden over de veiligheid van deze opslag. We waren duidelijk te vroeg met de motie. We zijn erg blij dat nu een grote meerderheid in de Tweede Kamer en in het land onze zorgen deelt. Wij dachten dat de motie die we voor vanavond hadden voorbereid nog nodig zou zijn om de landelijke politiek te doordringen van onze zorgen. Soms kan het echter snel gaan. Gisteren is echter besloten de opslag van vingerafdrukken voorlopig te stoppen en de reeds opgeslagen vingerafdrukken te vernietigen. Wij hadden niet durven hopen op dit resultaat. De motie is overbodig geworden en we trekken hem dan ook in.”

U bent hier