h

'Gemeente mag niet rekening crisis voor Den Haag innen'

25 mei 2011

'Gemeente mag niet rekening crisis voor Den Haag innen'

Sonja van ElmptDinsdag 24 mei ging de raad dan eindelijk in debat over het bestuursakkoord van het rijk met gemeenten, provincies en de waterschappen. In dat bestuursakkoord worden de lagere overheden verantwoordelijk voor een aantal zaken. Vooral de plannen rond de nieuwe Wet werken naar vermogen leveren protesten op. In die nieuwe wet komen een aantal regelingen zoals de sociale werkvoorziening, de Wajong en de bijstand allemaal in een wet. Daarbij komt dan een enorme bezuinigingsopgaaf en wordt de wet enorm a-socialer.

Er is al veel over in het nieuws geweest, er zijn al gemeenten die het bestuursakkoord krachtig hebben verworpen en er is zelfs een PvdA wethouder in Rotterdam om opgestapt omdat hij de gevolgen niet voor zijn rekening wil nemen. In Zaanstad hebben we lang moeten wachten voor er een reactie van het college kwam over dit bestuursakkoord, maar die reactie was gelukkig nee. Er kwam echter een tenzij achteraan, waardoor toch bleek dat dit college denkt nog iets positiefs te kunnen halen uit deze overeenkomst met het rijk. Dat wij daar heel anders over denken is duidelijk.

Bijdrage in het debat door Sonja van Elmpt, raadslid:

We zijn blij met het "nee" van dit college tegen dit bestuursakkoord en wat ons betreft kan dat "tenzij" er wel af.

De SP heeft er geen vertrouwen in dat verder onderhandelen nog iets wezenlijks op zal leveren. Misschien komt er iets meer beleidsvrijheid, misschien komt er een beetje meer duidelijkheid maar zelfs dat geloven we, gezien de manier waarop deze regering zich opstelt, niet echt.

Erger is dat dit bestuursakkoord gemeenten verantwoordelijk gaat maken voor de gevolgen van rijksbezuinigingen met name op de Wet werken naar vermogen.

Van decentralisaties op zich kunnen we nog wel de voordelen zien: Decentralisatie van jeugdzorg, een deel van de AWBZ zorg en de nieuwe Wet werken naar vermogen is iets wat op zichzelf nog wel goed zou kunnen uitpakken voor mensen die het treft. Gemeenten kunnen dichter bij de mensen en goed op de hoogte van lokale mogelijkheden wellicht beter maatwerk leveren, maar zonder voldoende budget en met zeer beperkte mogelijkheden om zelf geld ergens vandaan te halen, draait de gemeente straks op voor de gevolgen van desastreus rijksbeleid.

De sociale werkvoorziening komt zwaar in de problemen, de bijstand staat onder druk, hoe de werkgevers zoals bedoeld in de nieuwe wet verleid moeten worden om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen... Geen idee, maar de bezuinigingen gaan gewoon door want dat staat in het regeerakkoord. Hopelijk gaan de Tweede of Eerste kamer hier nog stokjes voor steken.

De regeringspartijen kunnen uit de wind blijven als mensen de gevolgen aan den lijve gaan ondervinden, door te wijzen naar de gemeenten door eenvoudig te zeggen dat ze daar niet meer over gaan.

De gemeente heeft, als er door wat voor oorzaken dan ook meer mensen een beroep doen op de nieuwe wet, geen enkele mogelijkheid om het budget te verruimen. Dan moét je de regelingen dus wel verschralen.

Het is goed dat steeds meer gemeenten besluiten dit akkoord af te wijzen, het is goed dat voordat de Tweede en Eerste Kamer zich hebben uitgesproken over de decentralisaties en bezuinigen al een krachtig nee te horen is geweest. Dat helpt om dit beleid nog te kunnen keren.

De rekening voor de crisis stuurt deze regering naar de zwaksten in de samenleving en vervolgens worden de gemeentes verantwoordelijk gemaakt voor het innen van de rekening.

Dit moeten we niet voor onze rekening willen nemen. Een krachtig "nee" dus!

U bent hier