h

Het torentje loont

26 mei 2011

Het torentje loont

Emile Roemer wil niet naar scheldpartijen luisteren, maar wel tussen de mensen staan

Tekst en foto: Willem Croese

WORMER – Niet iedere week komt een Tweede Kamerlid naar Wormer, laat staan de fractievoorzitter van een politieke partij. De SP afdeling Wormerland heeft echter afgelopen woensdagavond hun leider Emile Roemer op bezoek gehad. Ruim 150 belangstellenden zijn hiervoor naar het Het Wapen van Wormer gekomen, waar de SP-voorman over de gevolgen van de bezuinigingen zijn standpunten heeft toegelicht en de discussie met het publiek is aangegaan.

Henk Mak, Anna de Groot en Emile Roemer V.l.n.r. Henk Mak, Anna de Groot en Emile Roemer

Voordat Emile Roemer (48) zijn visie gaf op het beleid van het kabinet Rutte vertelde hij waarom de parlementariër zich dertig jaar geleden lid aansloot bij de SP. ,,Het was een rebelse partij, die op de mensen afstapte en dat sprak mij aan.”
Als leraar in het basisonderwijs verdiende hij de kost. Van 1994 tot 2002 was de Brabander raadslid. Daarna ging hij verder als wethouder in zijn gemeente Boxmeer, totdat zijn partij in 2006 een beroep op hem deed voor de Tweede Kamer. In het voorjaar van 2010 stapte Agnes Kant op als fractievoorzitter en Emile Roemer nam haar functie over.

Bezuinigingen

,,Ik verveel mij geen seconde sinds 2010”, zei de SP'er in Wormer. ,,Wij hebben nu het meest rechts denkbare kabinet dat achttien miljard onverantwoord snel wil bezuinigen. De ontwrichting onder de mensen is hierdoor groot. Bijvoorbeeld jong en oud worden tegen elkaar opgezet, dit is de afbraak van solidariteit in Nederland.”
Emile Roemer wil investeren in onderwijs om achterstand te voorkomen. Prestatielonen voor leraren zijn voor hem uit den boze. De vraag is wie dit toetst. Volgens premier Mark Rutte zouden de leerlingen dit zelf prima kunnen doen, de SP vindt hogere salarissen een grotere impuls voor kwaliteitsverbetering.
De meest asociale maatregel is naar Roemer's mening om de bezuinigingen op de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) af te schuiven naar gemeenten. ,,Zij stoeien met de enorme gevolgen. Wsw'ers komen hierdoor op bijstandsniveau.”
Decentralisatie van wetten is volgens de socialist niet verkeerd, maar dan moet het wel met de juiste middelen gebeuren. Bezuinigen om de overheidsbegroting op orde te krijgen wil de SP met tien miljard in acht tot twaalf jaar voor elkaar krijgen in plaats van achttien miljard in vijf jaar zoals het kabinet doet.

Sfeer

De verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn net achter de rug. ,,Het is een circus. De Eerste – en de Tweede Kamer kunnen samengevoegd worden”, pleitte Emile Roemer. De sfeer in het parlement is niet altijd goed. Zo zette PVV' er Geert Wilders één miljoen moslims weg als 'islamitisch stemvee' en PvdA-leider Job Cohen moest het ook al ontgelden. ,,Naar scheldpartijen wil ik niet luisteren”, hield de SP-fractievoorzitter zijn Wormerlandse publiek voor.
De SP heeft de ambitie om het aantal afdelingen in het land aanzienlijk uit te bouwen, want uiteindelijk moet deze partij nog meer aan de knoppen zitten. Emile Roemer: ,,Het torentje loont, maar blijf wel tussen de mensen staan. Natuurlijk moet je water bij de wijn doen, maar die wijn moet wel te drinken zijn.”
In de parlementaire democratie is samenwerken een must. Het gemeentebestuur van Wormerland bestaat sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 uit afvaardigingen van de SP en de Vereniging Liberaal Wormerland (VLW). Voor de SP is Anna de Groot wethouder, zij vindt het een zinvolle job om te doen.

Vragen

De Wormerlandse wethouder bevestigde dat het door de bezuinigingen niet goed gaat met de Wsw-wachtlijsten. Dirk Brouwer vroeg hoe Wsw'ers 'werk' kunnen krijgen, want volgens hem zijn er onvoldoende klussen voor de sociale werkvoorziening Baanstede. Anna de Groot: ,,Wij zullen werk binnen moeten halen, misschien wel concurrerend.” Emile Roemer vulde aan dat mensen met een beperking als arbeidskrachten bij bedrijven aangeboden moeten worden.
SP-raadslid Hans Mandjes wilde meer over dieren en natuur weten. Wat de megastallen betreft was Emile Roemer meer dan duidelijk. Paal en perk wil hij stellen aan de uitbuiterij in deze sector, zodat kleine boerenbedrijven kunnen blijven bestaan. Kapitaalvernietiging noemde hij de verkoop van natuurgebieden. ,,Voor een habbekrats gaat het van de hand en dat is de kaalslag van dit kabinet.”
Henny de Leeuw van 'Huurders voor huurders' zag de huurgrens van bruto 34.000 euro inkomsten per jaar als een groot probleem voor de mogelijkheden op de woningmarkt. Emile Roemer bevestigde haar zorg. ,,De huren gaan door Europese regels gigantisch omhoog en als je een paar tientjes meer verdient dan deze loongrens heb je al een probleem. Je kunt niet huren en kopen is moeilijk. Juist die mensen vallen tussen wal en schip.”
Colette Sacco uit Purmerend pleitte voor meer huurwoningen en minder verkoop van deze woningen. ,,De liberalisering van de huurmarkt hadden wij niet moeten doen”, stelde Emile Roemer vast. ,,Nu moeten wij juist afspraken maken in gemeenten voor meer huurwoningen, en dat kan.”
De SP'er probeerde de minister in Europa te laten regelen voor betere verhoudingen in de woningmarkt. Helaas voor Emile Roemer en de zijnen, want de PVV, VVD en het CDA stemden dit voorstel weg. ,,Ik heb mij wel vaker 'bedonnerd' gevoeld door minister Donner van Volkshuisvesting.”
Wim Marijnissen – geen familie – veroordeelde de komst van onder meer Poolse werknemers, want zij zouden de banen inpikken. Emile Roemer stelde juist dat Polen uitgebuit worden, want zij werken als ZZP' ers onder de marktprijs waardoor er regelrechte concurrentie is met andere werknemers. ,,De Polen moeten onder dezelfde voorwaarden werken, zoals iedereen in Nederland. En zo snel mogelijk de taal leren.”

Positiviteit

,,Wat gaat er wel goed in Nederland”, vroeg Inge van de Berg. Kortgeleden maakte Emile Roemer een reis naar Kenia waar hij in sloppenwijken is geweest en heeft de gevolgen van aids gezien. ,,In Nederland gaat het heel goed. Mensen bekommeren nog om elkaar. Wij mopperen over tien procent en over de rest niet”, relativeerde hij.
Ook Karin Hoogervorst was voor meer positiviteit. Successen claimen was één van haar boodschappen. Emile Roemer beaamde dit en maakte nog eens gebruik er van om mensen op te roepen samen te werken. Versterking van zijn partij zou het rechtse kabinet Rutte uit de wind houden voor de gewone man en vrouw.

Na afloop van de openbare avond keek SP-Wormerland afdelings- en fractievoorzitter Henk Mak terug op een bijeenkomst die hij nog wel een paar keer wil doen. ,,Goede verhalen van Emile Roemer en niet te vergeten onze wethouder Anna de Groot. Bovendien heeft het publiek voor een levendige discussie gezorgd.”

U bent hier