h

Verdient Zaanradio onze steun?

16 juni 2011

Verdient Zaanradio onze steun?

In het Zaans Beraad (commissievergadering) werd op donderdag 9 juni gesproken over de toekomst van Zaanradio. Er moet een zendmachtiging worden uitgegeven en subsidie worden betaald voor een lokale radiozender, en de vraag was of Zaanradio daarvoor in aanmerking komt. Met een nieuw bestuur is Zaanradio bezig met een nieuwe start, maar er moet nog veel gebeuren.

Bijdrage van Roland van Braam, steunfractielid

Cultuur is één van de pijlers onder onze beschaving, en daar valt lokale radio ook onder.

100 vrijwilligers hebben een steentje bij gedragen om Zaanradio 7 dagen in de week te ondersteunen. De SP-fractie vindt dit een goede zaak en het is bijzonder dat zoveel vrijwilligers zich inspannen om de inwoners van de Zaanstreek dagelijks te voorzien van nieuws uit onze streek.

De SP-fractie ziet dan ook het belang van een lokaal radiostation. Zaanradio fungeert als het ware als de oren en ogen van de gemeenschap, maar ook als de mond, want zij heeft de verantwoordelijkheid om de plaatselijke meningen en behoeften in haar programma's te ventileren. Dit betekent ook dat Zaanradio een belangrijke bron van informatie is voor de gemeente: zo komen ze erachter wat de werkelijke behoeften van de inwoners zijn en waar onze Zaankanters zich druk over maken. Ook voor oudere inwoners van de Zaanstreek is een lokale radiozender van belang.

Maar de SP-fractie vindt dat Zaanradio hier al langere tijd niet aan voldoet. Verslaggeving vanaf locatie gebeurt niet of nauwelijks. De Ronde van Noord-Holland, Koninginnedag, het Zaanse Bokketochie, sportverslag- geving, het Zaans Beraad en de raadvergaderingen zijn maar enkele voorbeelden waarin Zaanradio volgens ons tekort schiet. De programmering bestaat voornamelijk uit plaatjes draaien. Dat is natuurlijk is ook belangrijk, maar er moet meer zijn. Want zoals wij eerder stelden: Zaanradio zou moeten fungeren als de oren en ogen van de hele Zaanse gemeenschap.

Zaanradio heeft begin mei een brief gestuurd. Daarin wordt gesproken over een zogenaamde SWOT-analyse, en daaruit zijn 5 brede thema’s opgesteld. Zoals professionalisering van de organisatie, verbetering van de nieuwsvoorziening, versterking van de programmering, uitbreiding van de distributiekanalen, meer samenwerking met externe organisaties. Graag had onze fractie de gehele SWOT analyse ontvangen, om zelf te beoordelen wat er goed gaat en wat verbeterpunten zijn. Wat betreft professionalisering van de organisatie heeft de heer Gort tijdens het inspraakgedeelte van 11 juni 2009 ook al gezegd dat dit noodzakelijk was om zelf inkomsten te generen. En hij gaf aan dat “een organisatie subsidie moet verdienen en dat het geen vanzelfsprekendheid is.”

Nu wordt aan de raad gevraagd een positief advies te geven. Maar de inhoud van het voorstel aan de raad is nog niet compleet. Want het bestuur van Zaanradio heeft door bestuurswisselingen nog geen businessplan 2010-2015. En op basis van dit businessplan zou besloten worden over een structurele financiering vanaf 2011. Dit maakt het voor onze fractie erg lastig om een positief advies te geven wanneer de inhoud nog niet compleet is.

U bent hier