h

Aftrap Bajesbotencampagne op SP-ledendag

6 september 2011

Aftrap Bajesbotencampagne op SP-ledendag

Foto's: Jan van Keulen

Op zondag 4 september kwamen enige tientallen Zaanse SP-leden samen op de ledendag. De jaarlijkse ledendag is een gezellig samenzijn van SP’ers, een eerste samenkomst na de rust van de zomer en een aftrap van het nieuwe politieke seizoen.

In Fort Krommeniedijk, onderdeel van de historische Stelling van Amsterdam, waren er kinderactiviteiten voor de kleintjes, een rondleiding door de krochten en de geschiedenis van het fort voor de volwassenen, en een barbecue voor iedereen. De Ierse folkband Kavel 57, die de Zaanse SP bij campagnes regelmatig vergezeld, zorgde voor de muziek. Daarin werden ze bijgestaan door Sander Wals, SP-gast uit Purmerend, die zelf in een Schots-Ierse band zingt, de Greenhill Travellers.

Namens de raadsfractie sprak fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer over het eerste jaar in de raad sinds de verkiezingen. Hoe de SP in de Zaanse raad de meest consequente critici zijn van de bezuinigingen, het korten sociale voorzieningen en zorg (zoals de Wmo) en de afbraak van de sociale woningbouw onder het nieuwe college. Dat door de SP in Zaanstad, als eerste gemeenteraad van Nederland, de inmiddels door Den Haag gestopte opslag van vingerafdrukken op de agenda kwam. Dat we de weg naar Zaankanters wisten te vinden, zoals rond de sluiting van buurtcentrum De Bovenkruier. Maar vooral deed Patrick een oproep om de fractie te blijven voeden, de fractie een spreekbuis te laten zijn voor actie in de Zaanse maatschappij, en zo actie en fractie te verbinden.

Organisatiesecretaris Klaske Lewis ontvouwde de plannen voor de Bajesbootcampagne. Nu de raad in meerderheid, tegen de zin van de SP in, heeft ingestemd met het langer openhouden van de bajesboten, vinden wij het als Zaanse SP onze morele plicht de onmenselijke omstandigheden op deze gevangenisboten voor vluchtelingen een gezicht te geven. Hiermee gaf Klaske de aftrap van een lekker activistische campagne!

SP-Europarlementariër Dennis de Jong tenslotte, sprak over het vluchtelingenbeleid in fort Europa, en hoe de rechtse Nederlandse regeringen daar sinds de jaren negentig daarin in negatieve zin voorop liepen. Hij legde de link met de Zaanse en Rotterdamse bajesboten, waar vluchtelingen die niets hebben misdaan worden opgesloten. Zo legt de SP de link tussen gemeentelijke, landelijke en zelfs internationale politiek. Zoals socialisten betaamt!

Zo kwam er een einde aan een leuke dag, het weer was ons gunstig gezind. Een strijdbaar begin voor de hete herfst is gemaakt.

U bent hier