h

Europa wil bezuinigingsdwang verankeren

18 september 2011

Europa wil bezuinigingsdwang verankeren

Het linkse Europees Parlementslid Paul Murphy verzet zich tegen de voorstellen om de EU het mandaat te geven om de begrotingen van de nationale lidstaten aan de neoliberale leiband te houden. Hij gaat in tegen het voorstel van nota bene Rutte en 'onze' minister van financiën Jan Kees de Jager voor een nieuwe “commissaris voor begrotingsdiscipline” die sancties zou kunnen opleggen aan lidstaten.

Door Paul Murphy, socialistisch Europarlementariër uit Ierland, collega van SP Europarlementariër Dennis de Jong

“Ik verwerp de oproepen van Mark Rutte en Jan Kees de Jager om een onverkozen commissaris voor ‘begrotingsdiscipline – in de praktijk een ‘begrotings-tsaar’ – aan te stellen en de macht te geven om zware straffen op te leggen, waarbij landen zelfs uit de euro kunnen worden gezet indien ze niet genoeg bezuinigen.

“Dit is nogmaals een oproep van vertegenwoordigers van het Europese establishment voor het uitbreiden van ondemocratische methoden om het bezuinigingsbeleid hard genoeg te laten toepassen doorheen Europa.

“Deze oproepen en voorstellen zijn er op gericht om een semi-permanent bezuinigingsbeleid in Europa op te leggen. Dit wordt voorbereid vanuit het besef dat een belangrijke beweging van verzet tegen de bezuinigingen al aanwezig is in Griekenland, Portugal en Spanje en vrij snel kan ontwikkelen in Ierland en andere landen. Ze zijn zich bewust van de druk die deze bewegingen op regeringen kunnen zetten en willen nu al een tegendruk op de regeringen instellen.

“Ik eis dat er in Ierland een referendum komt over de aanpassingen van het verdrag van Lissabon waarbij de besparingen in het EU-project worden ingeschreven. Het volledige ondemocratische EU-project moet worden verworpen. Er is behoefte aan een strijd voor een ander, een socialistisch Europa, op basis van de belangen van de werkende bevolking doorheen het continent en een massale democratische betrokkenheid.”

Paul schreef voor de Ierse website politico.ie een uitgebreide analyse over de afname van de democratie in de EU. Hier kun je dat Engelstalige artikel lezen.

U bent hier