h

Lampionnen voor medemenselijkheid in het vreemdelingenbeleid

27 oktober 2011

Lampionnen voor medemenselijkheid in het vreemdelingenbeleid

Op 11 november, Sint Maarten, nodigt de SP mensen uit om zich om 20.00 uur te verzamelen op de Dam in Zaandam. We zullen dan symbolisch een aantal lampionnen met lichtjes loslaten om stil te staan bij de mensen die als vreemdelingen opgesloten zitten op de bajesboten. Als protest tegen het vreemdelingenbeleid dat dit mogelijk maakt. En dat ook in Zaanstad wordt uitgevoerd op de zogeheten bajesboten.

Op 11 novembertrekken er weer kinderen met lampionnen langs de deuren om het feest van sint Maarten te vieren. Lichtjes en liedjes in de duisternis die we in de komende wintermaanden weer zullen moeten verdragen. Aan die duisternis komt zeker weer een einde, dat is een troost. Dat kunnen we zien in die lichtjes. Vreemdelingen die worden opgesloten in vreemdelingendetentie hebben geen idee wanneer er een einde komt aan hun beproeving. Zij hebben het slechter dan criminelen.

Als ze veel pech hebben kan die wel 18 maanden duren, waarna ze alsnog zonder middelen van bestaan op straat worden gezet. Op het station van Zaandam bijvoorbeeld, want Zaanstad herbergt al meer dan vijf jaar twee drijvende gevangenissen voor deze mensen. Amnesty International en vele andere organisaties hebben zeer terechte kritiek op dit beleid. Nederland is in Europa één van de strengste landen waar het gaat om illegalenbeleid en daar komt ook nog eens een onmenselijk detentiebeleid bij. Terwijl er verschillende alternatieven zijn voor het opsluiten van mensen die hier niet met de juiste papieren worden aangetroffen. Meldplicht, borgsommen of elektronisch toezicht, het kan allemaal, maar justitie wil het niet.

Net als sommige andere partijen en vele maatschappelijke en kerkelijke organisaties wil de SP aandacht blijven vragen voor deze schrijnende toestand. Zoals nu op 11 november. Bent u klaar met uw rondje met de kinderen? Kom dan even langs!

Waar: De Dam in Zaandam
Wanneer: 11 november om 20.00 uur

U bent hier