h

Stop de bezuinigingen, bundel het verzet!

20 november 2011

Stop de bezuinigingen, bundel het verzet!

De woede over het kabinet Rutte neemt steeds verder toe, en terecht. De bezuinigingsvoorstellen moeten van tafel! Massale actie is nodig om te voorkomen dat wij en niet de schuldigen de rekening van de crisis voorgeschoteld krijgen! Maar nog belangrijker: hun remedies werken niet! Bezuinigen leidt tot krimp, zoals overal in Europa zichtbaar is. Kapitaal vlucht weg naar veilige havens, goud, Zwitserse franken, staatsobligaties van de VS en Duitsland. De werkende bevolking heeft deze keuze niet. De arbeidersklasse heeft geen andere keuze dan hard terug te vechten.

Door Patrick Zoomermeijer

Niet alleen de economie maar de hele samenleving is in een diepe crisis. Het kapitalistische systeem kan de problemen van groeiende ongelijkheid, armoede, massale werkloosheid, vernietiging van het milieu en oorlogen niet oplossen.

Als wij de noodzakelijke massale, gezamenlijke actie willen tegen de bezuinigingen en tegen het kabinet, zullen we zelf stappen moeten ondernemen. Het is nodig dat er lokale anti-bezuinigingscomité’s (ABC’s) worden opgericht, die mensen uit verschillende sectoren die in actie komen, zoals bij het openbaar vervoer, jongeren, buurtbewoners die vechten tegen sluiting van hun buurthuis, de Occupy-bewegingen etc. kunnen verenigen. Dergelijke ABC’s kiezen een landelijk ABC, dat een massale landelijke actie organiseert en coördineert. Op de acties in het openbaar vervoer en rond de “Hete Herfst” moet een landelijke demonstratie tegen de bezuinigingen volgen als voorbereiding een 24-uursstakingsstakingen in verschillende sectoren. Dit zou een belangrijke eerste stap zijn in het opbouwen van massaal verzet tegen het kabinet.

Zo kunnen we werken in de richting van een gezamenlijke, landelijke actie tegen het kabinet. De vakbondsleiding moet oproepen tot gezamenlijk verzet. Vanwege het gerommel rond het pensioenakkoord heeft de achterban de vakbondsleiding al meerdere malen moeten terugfluiten. Steeds weer kwamen zij of het kabinet met kleine verbeteringen, maar de hoofdzaak, de verhoging van de pensioenleeftijd en andere bezuinigingen bleef overeind. De vakbondsstrategie van pappen en nathouden is failliet: de vakbeweging moet het voortouw nemen bij het verzet, daarvoor is een strijdbare leiding en een democratische organisatie noodzakelijk. Ook is het nodig dat de eisen van het verzet een politieke vertaling krijgen: de gevestigde partijen zijn allemaal voorstander van bezuinigingen, een echte brede arbeiderspartij is daarom noodzakelijk. De SP heeft het in zich die partij te worden, op basis van strijdbaarheid en een socialistisch programma.

Wij moeten de maatschappij fundamenteel veranderen in een samenleving die niet op winst is gebaseerd, maar op het vervullen van menselijke basisbehoeften. Het enige echte alternatief voor de winsthonger van bedrijven en het kapitalisme is democratisch socialisme waarin de gehele economie, alle bedrijven en de samenleving, democratisch bestuurd word door en voor de overgrote meerderheid van de mensen.

U bent hier