h

Succesvolle manifestatie: 1 voor mensenrechten

10 december 2011

Succesvolle manifestatie: 1 voor mensenrechten

Op initiatief van de Zaanse SP is op 10 december, wereldwijde dag van de mensenrechten, een brede manifestatie georganiseerd in het centrum van Zaandam. Het initiatief was bewust niet partijpolitiek van opzet, en riep op voor een menselijker vluchtelingenbeleid. Er was een spreker namens Amnesty International en er spraken twee AMA's (minderjarige asielzoekers) over hun ervaringen met de afschaffing van het Rijksbeleid dat hen eerder perspectief bood op inburgering, scholing of terugkeer. Dat is door de huidige rechtse regering wegbezuinigd.

Uit hun verhalen werd duidelijk dat het Nederlandse vluchtelingenbeleid hardvochtiger is dan nodig, en dat het menselijker kan. Op de Zaanse bajesboten zitten mensen onder een gevangenisregime opgesloten - met minder rechten dan 'normale' gevangen - terwijl ze niets anders hebben misdaan dan dat ze niet de juiste papieren te bezitten. Schrijnende verhalen legden bloot hoe respectloos er soms met vluchtelingen wordt omgesprongen.

Er waren zo'n 75 mensen aanwezig. Tijdens de tocht van het MensenrechenMonument aan de Zaan tot aan het nieuwe stadhuis kregen honderden mensen op de Gedempe Gracht pamfletten aangereikt. Er waren naast de SP en Amnesty International vertegenwoordigers en leden van oa. GroenLinks, D66, ChristenUnie, de PvdA, de Alevitische Vereniging, de Turkse migrantenorganisatie DIDF, Jonge Vluchtelingen Zaanstreek, FNV Bondgenoten en FNV Abvakabo en de Franciscaanse Beweging "Vrede en alle goeds".

Foto's Jan Buter en Jan van Keulen


De SP verzorgt de megafoon


Sonja van Elmpt leest haar gedicht voor bij het MensenrechtenMonument aan de Zaan


De manifestatie vertrekt naar het nieuwe stadhuis


De manifestatie komt aan voor het stadhuis


De SP installeert de geluidsinstallatie voor de sprekers


Susan Schutjes spreekt namens Amnesty International


Ahmed Ali Nuh en Abdi Sharif spreken namens de Stichting Jonge Vluchtelingen

U bent hier