h

SP-wethouder Anna de Groot niet naar VNG-eeuwfeest

26 maart 2012

SP-wethouder Anna de Groot niet naar VNG-eeuwfeest

Eeuwfeest en congres dure grap voor gemeenten

Tekst en foto: Willem Croese

Ieder jaar organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een congres voor haar leden. Zo'n congres is voor alle burgemeesters, wethouders en raadsleden die op hun beurt naast het programma 'netwerken' met collega's. Deze bijeenkomsten worden betaald uit de pot 'algemene middelen' en zouden miljoenen gemeenschapsgeld kosten. Op 5 juni dit jaar viert de VNG tegelijkertijd het honderdjarig bestaan van de organisatie met een eeuwfeest dat bijna 850 euro per deelnemer kost. Wormerland-wethouder Anna de Groot (SP) doet hier niet aan mee.

,,In tijden van zwaar bezuinigen kan zo'n feest helemaal niet uit. Voor het eeuwfeest betaal je 795 euro per persoon en voor het avondprogramma nog eens 47,50. En dan zijn er ook reis- en verblijfskosten. Alles is te declareren bij de gemeente. Om deze redenen ga ik niet naar het feest en het congres”, stelt Anna de Groot.

Algemene ledenvergadering

6 Juni, de dag hierna organiseert de VNG de algemene ledenvergadering. Deelname hieraan is gratis. De SP'er wil deze bijeenkomst alleen bezoeken als het 'nuttig' is. Voor haar hangt het ervan af wat op de agenda staat en of de wethouder kan spreken over een bepaald onderwerp. Vorig jaar heeft zij de vergadering toegesproken over de Wet werken naar vermogen (WWNV) en voorlopig genoeg bekendheid opgedaan onder haar collega's.
Anna de Groot verwacht niet dat Wormerlandse raadsleden naar zowel het eeuwfeest als het congres gaan. Zij wil 'absoluut' niets zeggen over de deelname van anderen aan beide bijeenkomsten. Voor haar is het allemaal te duur en niet zinvol.

Broekriem

SP-fractievoorzitter Henk Mak sluit zich helemaal aan bij de standpunten van zijn partijgenote. ,,Het is godgeklaagd zulke offers te vragen, terwijl wij van de regering draconische bezuinigingen moeten doorvoeren. Wormerland haalt de broekriem enorm aan en knoopt de eindjes aan elkaar. Ongeloofwaardig is het wanneer toch college- en raadsleden naar het feest en congres gaan en daarna de rekening neerleggen bij de gemeente. Wij kunnen echt betere dingen doen met dit geld.”

U bent hier