h

Steun voor gevangenen Zaanse bajesboten

18 maart 2012

Steun voor gevangenen Zaanse bajesboten

Regen, demonstranten, paraplu's, toespraken, muziek, zang en bloemen

Tekst en foto's: Willem Croese

ZAANDAM – Ondanks druilerig weer weten vijfentwintig mensen zondagmiddag de weg te vinden naar de ingang van de 'detentiepontons' in de Achtersluispolder. Ruim vijfhonderd mensen zonder verblijfspapieren zitten hier vast op de 'bajesboten' en wachten maandenlang onder een streng regime op het moment dat zij Nederland uitgezet worden of zelfs op straat wanneer Justitie juridisch geen uitweg meer ziet. Demonstranten laten iedere derde zondag van de maand zich horen rond de klok van twee uur 's middags, zodat de gevangenen morele steun krijgen onder het motto 'geen mens is illegaal'.

In een halve kring luisterden de aanwezigen naar toespraken die vertegenwoordigers van Vluchtelingenwerk hielden. 'Een mens zonder paspoort hoort niet in een gevangenis', is de algemene strekking van die verhalen. Na vijf jaar zouden de boten de Achtersluispolder verlaten conform afspraken tussen de gemeente Zaanstad en het Ministerie van Justitie. In 2011 had het zo ver moeten zijn, ware het niet dat beleidsmakers allerlei manieren hebben gevonden om de eerste boot pas eind 2012 af te laten meren en de tweede in 2013. Het wachten is op de uitbreiding van de gevangenis bij Schiphol waaraan momenteel gebouwd wordt.

Zo lang de Zaanse bajesboten er zijn blijven sympathisanten maandelijks terugkomen. Deze keer werd de bijeenkomst opgeluisterd met livemuziek.

Een grote bos bloemen nam een bewaakster aan om deze bij de gevangen te laten bezorgen. In de hekken bij de ingang van het complex staken de demonstranten rozen in de hoop dat de bajesklanten hier kennis van nemen. Na een klein uur schudden de aanwezigen hun paraplu's uit en keerden huiswaarts.


Meer foto's >>>> Wake bajesboten Zaandam

U bent hier