h

Armeense genocide is een misdaad tegen menselijkheid!

24 april 2012

Armeense genocide is een misdaad tegen menselijkheid!

Persbericht van de Vereniging voor democratisch Turkije, een initiatief waar Zaanse SP'ers bij zijn betrokken.

24 april is een donkere herdenkingsdag voor Turkije. Armeniërs die eeuwen naast andere bevolkingsgroepen vredig leefden werden gedwongen van huis en haard verdreven door de overheid van de partij Eenheid en Vooruitgang (=de Jonge Turken). Dit gebeurde zonder onderscheid, man, vrouw, kinderen, ouderen omdat ze Armeniers waren.

Vandaag is 24 april. Op deze dag worden de etnische zuiveringen jegens Armeniers in 1894 en de startdatum van de Armeense genocide herdacht.

Op 24 april 1915 werden op bevel van de overheid van de partij Eenheid en Vooruitgang de Armeense intelligentsia in Istanbul opgepakt met als doel de Armeniërs te ontdoen van hun leiders opdat zij niet in opstand konden gaan tegen hun gedwongen deportaties uit hun land al waar ze al eeuwen leefden.

24 april wordt dan ook beschouwd als de eerste fase van de Armeense waarop de Armeniërs hun leiders zijn kwijtgeraakt.

24 april is niet alleen de startdatum de Armeense en (A)syrische genocide. Het is ook dag waarop men de Turkse geschiedenis opnieuw begon te schrijven. De Turkse overheid begon de Armeense culturele erfenis te turkificeren, afbreken en in vergetelheid doen gaan.

In vervolg hierop heeft Turkije het bloedbad in Dersim in 1938, de pogrom jegens christenen op 6-7 september 1955, het bloedbad in Maras op 19-26 december 1978, het bloedbad in Corum in mei-juli 1980, het bloedbad in sivas op 2 juli 1993, het moord op Armeense journalist 19 januari 2007 en het bloedbad in Uludere op 29 december 2011 meegemaakt.

Na 24 april 1915 is Turkije verworden tot een land alwaar 17 duizend onopgehelderde moorden zijn gepleegd en de angst voor de overheid en het leger alles overheersend is.

Hoewel er onder historici consensus bestaat dat er genocide is gepleegd op de Armeniërs, weigert Turkije dit tot op de dag van vandaag te erkennen.

Zolang de Turkse overheid haar ontkenningspolitiek voortzet zullen de diepen wonden van de Armeense nabestaanden niet helen. Wij moeten hier een halt aan toeroepen. Daarom roepen we iedereen op de Turkse overheid aan te sporen om af te rekenen met de zwaarte bladzijden van haar geschiedenis.

Het Netwerk voor democratische Turkije roept de Turkse overheid op 24 april te verkondigen als een nationale herdenkingsdag en haar excuses aan te bieden aan de nabestaanden van de Armeense genocide.

Zolang Turkije niet in reine komt met zijn geschiedenis en de Armeense genocide niet erkent zal zij nooit een vrij en democratisch land worden!

U bent hier