h

Kledingbank geopend door Harry Slinger

22 april 2012

Kledingbank geopend door Harry Slinger

Zaanse wethouder Jeroen Olthof (PvdA) schaamt zich

Tekst en foto's: Willem Croese

Zij dribbelt wat nerveus heen en weer in het voormalige PWN-gebouw aan de Industrieweg in Wormerveer. Voor Marije Heijne is het uur U aangebroken om haar geesteskind 'Kledingbank Zaanstad' te openen. Leerlingen van de Trias VMBO-school en vrijwilligers bieden haar de helpende hand. Belangstellenden, politici en journalisten verzamelen zich in de aula en wachten op het moment dat zanger Harry Slinger een toespraak houdt.

Voor deze gelegenheid was de zanger gekleed in een zwart maatkostuum. Het rood van zijn shirt, SP-tomatenspeldje en natuurlijk het Drukwerkmutsje gaven het geheel een extra strijdbaar tintje. Harry Slinger stond op een rode loper. Links en rechts van hem zat het publiek. De zanger keek de mensen aan en vertelde over de kleermakersfamilie waaruit hij komt. Herstelwerk van kleding was niet ongewoon, want ook in zijn jeugd was het niet altijd financieel breed.

Crisis

En nu met de crisis hebben veel mensen het ook zwaar. De financiële problemen stapelen zich enorm op in tienduizenden Nederlandse huishoudens. Enkele tientjes zijn onvoldoende om de week fatsoenlijk door te komen. Het is niet voor niets dat het Dagblad Zaanstreek op 3 april meldde over de Zaanse situatie:
“In december 2011 kregen ongeveer 260 huishoudens wekelijks een pakket van de voedselbank. Nu is dat opgelopen tot 310 per week. Een stijging van twintig procent. De toename is al langere tijd aan de gang, maar gaat de laatste tijd wel veel sneller. In heel 2010 bedroeg de stijging ongeveer 50 pakketten.”

Naast de voedselbank en de dierenvoedselbank bestaat nu ook een kledingbank. Volgens de website van de Kledingbank Zaanstad ligt het gemiddeld persoonlijk inkomen (GPI) 0,3 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Voor Marije Heijne redenen genoeg om de kledingbank te starten. De organisatoren zijn klip en klaar over het feit voor wie de hulp bedoeld is:
“Kleding, zoals die door de kledingbank ter beschikking wordt gesteld, is bedoeld als NOODHULP voor mensen, die voor korte of langere tijd, financieel echt niet rond kunnen komen. De kleding is expliciet NIET bedoeld als extraatje voor mensen, die het niet breed hebben.”

Steun

De noodzaak van de Kledingbank Zaanstad is voor Harry Slinger overduidelijk en daarom verleent hij zijn steun. Maar hij kon het niet laten om naar het gemeentebestuur uit te halen, want financiële hulp voor Marije Heijne en haar medewerkers vindt de zanger meer dan normaal. Zaanstad wil hier echter niet aan meewerken.
In zijn toespraak ergerde Harry Slinger zich daarom des te meer aan het feest 'Toppers op de Zaan' waar vooral niet-Zaanse muzikanten, zoals René Froger Gerard Joling, Ruth Jacott en Gordon & LA the Voices, Frans Bauer, Lee Towers, Anita Meijer, Wolter Kroes, Glennis Grace, Nick & Simon, Jan Smit, de 3J's, Volendams Operakoor, Slagerij van Kampen, Guido's Orchestra en vele anderen concerten geven tegen toegangsprijzen vanaf 35 euro. Dit alles in het kader van tweehonderd jaar stadsrechten. De gemeente Zaanstad subsidieert dit festijn met 150.000 euro.

Klerelijers

Harry Slinger zag het al voor zich. De kop van het Dagblad Zaanstreek met 'Zaanstad geeft voorrang aan klerelijers boven de Toppers' door de gemeente minimaal tienduizend euro van de subsidie te laten schenken aan de kledingbank. Ondanks zijn goede wil kan hij naar dit verzoek fluiten.

Na afloop sprak Harry Slinger wethouder Jeroen Olthof (PvdA) hierover aan, maar die kwam niet verder dan te stellen dat hij zich schaamde voor de kledingbank omdat zoiets niet nodig zou moeten zijn. Plannen om kleding- en voedselbanken overbodig te maken kwamen ook niet uit zijn mond. De volgende dag was de kop van het krantenartikel over de opening ' Ik ben er niet trots op', wat niet meer is dan een uitspraak van Jeroen Olthof.

Knippen

Het 'touw' moest doorgeknipt worden zodat iedereen toegang kreeg tot de kledingbank. Voor deze handeling kreeg Marije Heijne de hulp van Harry Slinger. Wethouder Jeroen Olthof weigerde in te gaan op het verzoek van de zanger om ook zijn dienst te verlenen.

“Komt u binnen”, nodigde Harry Slinger daarna het publiek uit. In een speciale ruimte liggen stapels kleding op maat in stellingen. Broeken, jurken, truien, overhemden en schoenen, het kan allemaal niet op. “Voordat je het weet is het hier al te klein, want er is nog geen eind aan de gevolgen van de crisis”, mompelde een bezoeker.
Leerlingen van de Trias VMBO-school eindigden de opening met een modeshow. Stralende jongeren liepen als volleerde mannequins in jawel kleding van de kledingbank. Het zag er prachtig uit. En nu maar hopen dat de klanten van de kledingbank vanaf volgende week ook zo blij zijn met een 'nieuw' kledingstuk. Marije Heijne kan dan weer opgelucht ademhalen.

Klik hier voor meer foto's >>>>

U bent hier