Dorpscentrum gaat door
Dorpscentrum gaat door
Extra raadsvergadering geeft duidelijkheid
Tekst: Willem Croese
Een speld kon je donderdagavond horen vallen in de raadszaal van Wormerland toen burgemeester Peter Tange klokslag acht uur met een strakke blik de zaal inkeek. Zowel de raadsleden als het publiek hielden de adem even in voordat de aftrap gegeven werd voor een extra raadsvergadering op verzoek van de coalitiepartijen SP en VLW.
Alle oppositiepartijen lieten hun ongenoegen blijken. De sfeer was om te snijden. De PvdA kopte deze week op hun website: 'Onzorgvuldige besluiten rond het centrumplan Wormer'. De sociaaldemocraten zouden verbijsterd zijn over de extra raadsvergadering en schitterden collectief door afwezigheid. PvdA-lid Kees-Jan Kindt sprak namens zijn partij het ongenoegen uit tijdens een ingelaste inspraakronde, waarin ook zijn partijgenoot en afdelingsvoorzitter Gerbrand de Lange namens de MFA (Multifunctionele Accommodatie) van leer trok.
Groen Links deed het met: 'Extra raadsvergadering blijft gemoederen bezighouden' en beschouwde de bijeenkomst als haastwerk. Fractievoorzitter Stevens had geen goed woord over de wijze waarop de extra vergadering werd uitgeschreven. Hij noemde het ondemocratisch en liet dit alles op zijn overbekende manier luid en duidelijk weten.
VVD-raadslid Van Wanrooy spande de kroon met 'Wormerland verandert van democratie in dictatuur'. Hij vroeg zich af of de coalitiepartijen beter geïnformeerd worden dan de oppositiepartijen. Uit zijn woorden bleek dat de VVD weinig vertrouwen had in het handelen van zowel het College als de coalitiepartijen.
Genuanceerder was CDA'er Roeleveld. Wethouder Hendriks mocht zelfs enkele complimenten ontvangen, maar kritische noten bleven ook bij de christen-democraten niet achterwege. De toon was gezet door de oppositie.
De SP en VLW hadden een gezamenlijke motie opgesteld waarin het College de opdracht kreeg om door te gaan met het realiseren van het nieuwe dorpscentrum in Wormer. Aanleiding was de commissievergadering van vorige week waarin het beeldkwaliteitsplan door de oppositie naar de prullenbak werd verwezen. Stilstand zou echter de aanstaande bouw drastisch vertragen en kostenverhogend werken.
Na de felle woorden van de oppositie bracht de burgemeester de motie in stemming. De oppositie bleef tegen en de coalitiepartijen zoals verwacht voor. Aangezien de SP en de VLW samen de meerderheid vormen in de raad werd de motie aangenomen. De vergadering werd gesloten.
Aanhangers van de oppositie en zelfs enkele raadsleden liepen mopperend de raadszaal uit. Er was iemand die de extra raadsvergadering 'stalinistisch' vond. Deze negatieve toon kon alleen verklaard worden uit frustratie van de oppositie welke het in vorige colleges niet is gelukt na jaren praten om te komen tot een nieuw dorpscentrum.
Het zou die partijen sieren constructief te werken, want het was niet voor niets dat de meerderheid van de Wormerlandse bevolking na de raadsverkiezingen in 2010 opgelucht adem haalde toen een totaal nieuwe coalitie voortvarend aan de slag ging. Al met al kan de eerste paal de grond in. Nu nog een betere sfeer in de raad!
- Zie ook:
- Wormerland