h

Ook mensen uit Eritrea moeten in Nederland veilig kunnen leven

28 augustus 2012

Ook mensen uit Eritrea moeten in Nederland veilig kunnen leven

Het grote Eritreafestival dat op 10, 11 en 12 augustus in Zaandam gehouden zou worden, is niet doorgegaan. De zaaleigenaar heeft van het contract afgezien toen hij informatie kreeg over de betrokkenheid van het Eritrese regime bij de organisatie ervan, en over de aard van dit regime. ‘Ik kies voor de mensen, niet voor het geld’, moet hij gezegd hebben. Ook burgemeester Geke Faber heeft zich met deze zaak bemoeid, nadat ze zich in de achtergronden had verdiept. Intussen is in de landelijke pers uitvoerig aandacht besteed aan de activiteiten van het Eritrese consulaat in Nederland, onder andere in de Volkskrant. SP kamerlid Sadet Karabulut heeft hierover Kamervragen geformuleerd, met steun van Groenlinks. Ook de PvdA heeft om opheldering gevraagd.

Door Carla Schuddeboom

Afgelast festival brengt politiek in beweging

Op 17 juli stelde fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer namens de SP vragen aan burgemeester Faber over een festival dat het consulaat van Eritrea in Zaandam zou willen organiseren. Het regime zou dergelijke festivals gebruiken om de Eritreërs in het buitenland te controleren en zelfs om ze geld af te persen. Onder het mom van een goed doel wordt er bij die gelegenheden geld ingezameld, dat in werkelijkheid naar het regime gaat. Eritreeërs in het buitenland moeten ook een ‘diaspora belasting’ van 2% van hun inkomen betalen, waarvan een deel regelrecht naar de oorlogskas gaat. Zij worden daarbij onder druk gezet via hun familie in Eritrea zelf, of via het weigeren van diplomatieke diensten.

Het consulaat in Den Haag is niet de enige Eritrese vertegenwoordiging die illegaal 'diasporabelasting' int. Dat gebeurt door Eritrese consulaten wereldwijd, aldus de jongste rapportage (13 juli) van een commissie van de VN veiligheidsraad.

Deze ‘Monitoring Group’ noemt Eritrea een 'destabiliserende factor' in de Hoorn van Afrika. Het regime van president Isaias Afewerki steunt de Somalische radicaalislamitische beweging Al Shabaab, bewapent Ethiopische opstandelingen en schendt in eigen land op grote schaal de mensenrechten.

Politiek in beweging

Het festival in Nederland is uiteindelijk door de organisatoren opgesplitst in twee onderdelen, één in Rotterdam en één in Amsterdam, en het schijnt al plaats gevonden te hebben. Hierbij was de rechterhand van president Afewerki, Yemane Ghebreab, aanwezig, die zich vooral richt op de beïnvloeding van Eritrese jongeren.

Maar mede dankzij de inzet van de SP in Zaanstad, en eerder in Amersfoort waar men soortgelijke activiteiten wist tegen te houden, is er intussen in de politiek wat in beweging gekomen. Het ministerie heeft volgens ingewijden een coördinator aangesteld om nader onderzoek te doen. Ook het ministerie van Justitie is ermee bezig. Buitenlandse Zaken heeft contact gezocht met Canada, de UK en Duitsland, waar ook ophef bestaat over deze gang van zaken.

U bent hier