h

Buurten in de Havenbuurt

19 september 2012

Buurten in de Havenbuurt

Maandagavond 17 september brachten zes SP'ers een bezoek aan de Havenbuurt, op uitnodiging van enkele bezorgde bewoners. De Havenbuurt lijkt op het eerste gezicht een prachtig buurtje, met vooroorlogse laagbouw aan het water. Maar al snel wordt duidelijk dat de huizen met hun mooie uitzicht grotendeels leeg staan en met dicht getimmerde ogen naar de haven staren. Onkruid schiet op, glas ligt op de stoepen, waterputten staan open. ‘s Nachts komt er onguur volk de leidingen stelen, overdag dringen kinderen er binnen om te spelen. ZVH heeft hier ontruimd om te slopen en nieuwbouw te plegen. Ondertussen is er geen enkel toezicht.

Slopen nee, renoveren ja
Niet slopen maar renoveren!

Tekst Carla Schuddeboom, foto's Patrick Zoomermeijer

Elders in de wijk staat blokken huizen van Rochdale op sloop te wachten. De omwonenden zien er enorm tegen op, want de woningbouwcorporatie heeft voorlopig helemaal geen geld voor nieuwbouw. Pas in 2017, wordt gezegd. Maar hoe zeker is dat? En wat moet er intussen met de bewoners gebeuren? Er wonen meerdere generaties vlak bij elkaar, kleinkinderen kunnen zo naar opa en oma aan de overkant. Dat is de sociale samenhang waarover in de gemeenteraad altijd zo romantisch gedaan wordt. Die gaat hier letterlijk op de schop.

Dat er gesloopt moet worden is in een aantal gevallen onvermijdelijk. De funderingen van de woningen zijn slecht. Bij andere woningen worden de funderingen hersteld en zij worden vervolgens gerenoveerd. Dat is meer het beleid van Parteon. Maar over deze renovatie zijn ook klachten, zo vernemen we. Een vergadering van Parteon-bewoners staat voor woensdag op de agenda.

ZVH gaat haar woningbezit slopen en daarna meteen tot nieuwbouw over. Hier hebben de bewoners mee ingestemd. De woningen zijn te slecht om behouden te blijven.

Maar een aparte probleem categorie vormen sommige eigenaar-bewoners, die met enige moeite hun huis hebben gefinancierd en nu ontdekken dat de funderingen niet deugen. Omdat de huizen in rijtjes zijn gebouwd en aan elkaar vast zitten moeten ze allemaal tegelijk hun funderingen laten herstellen. Ga daar maar eens aanstaan, als sommige huizen leeg staan omdat de bewoners zijn gescheiden, of in de handen van schimmige investeringsmaatschappijen zijn gekomen en worden onderverhuurd. Zelfs als je het geld hebt voor je eigen funderingsherstel, ben je dan nog vaak machteloos.

Het is de vraag in hoeverre de gemeente nog een rol kan spelen in deze uit elkaar vallende wijk, waar alles gebeurt wat we zeggen niet te willen. Geld krijgt de gemeente steeds minder en de liberalisering van de woningmarkt maakt juridisch ingrijpen moeilijk. Misschien valt er een bemiddelende rol te spelen door de wethouder.


SP'ers krijgen een rondleiding door de Havenbuurt, waaronder de SP-raadsfractie


Sp'ers krijgen een rondleiding door de Havenbuurt


Huurwoningen rechts, koopwoningen links: huiseigenaren zijn voor het kostbare funderingsherstel op zichzelf aangewezen en zitten in een zeer moeilijke situatie...


Dichtgetimmerde woningen


Dichtgetimmerde woningen


In gesprek met een bewoonster van een huurwoning van Parteon die zich zorgen maakt over de renovatie: wat wordt er vergoed, wat niet, wat zal de kwaliteit van de afwerking zijn?


Renovatie en funderingsherstel in uitvoering


Renovatie en funderingsherstel in uitvoering


Huurwoningen van de Amsterdamse megacorporatie Rochdale, die in tegenstelling tot de Zaanse corporaties ZVH en Parteon, liever sloopt dan renoveert...


Woningen in afwachting van de sloophamer...


Verloedering dreigt in dit prachtige volksbuurtje


Een prachtig pleintje in de buurt met op de achtergrond De Conrad


Kerst valt vroeg dit jaar!


Met versiering van de planken hebben buurtbewoners het uitzicht op de leegstaande woningen proberen te verbeteren


Kinderen vermaken zich gelukkig nog prima in de wijk


Er gloort hoop: een regenboog!

U bent hier