h

Op straat in Oostzaan

2 september 2012

Op straat in Oostzaan

 

Tekst en foto: Anna de Groot

De SP- afdeling Wormerland heeft geen eigen marktkraam. De gemeente Oostzaan heeft geen marktkramen meer en kan ze dus ook niet verhuren. Als afdeling hadden wij afgesproken om in de verkiezingscampagne in alle gemeenten in ons uitgebreide gebied met onze folders en andere verkiezingsmaterialen op de markt te gaan staan. Dat kon dus niet in Oostzaan. Toch een beetje een dilemma.

Uiteindelijk kozen Kim Pfersich en ik er voor dat we op het aller-drukste plekje van Oostzaan met de mensen gingen praten. Het aller-drukste plekje van Oostzaan is bij de grootste supermarkt, de Dirk.
Een ongelofelijke stroom mensen trok aan ons voorbij. Soms kwamen wij handen tekort. Maar gelukkig was er ook nog gelegenheid interessante gesprekken met mensen te voeren. Een mevrouw vroeg aan Kim of zij niet toevallig verkiezingsfolders van alle politieke partijen bij zich had. Dat zou haar keuze aanzienlijk vergemakkelijken. Diplomatiek als ze is vertelde Kim de aardige mevrouw dat zij er nu eenmaal voor de SP stond, maar dat er in de komende dagen vast ook nog wel leden van andere partijen hun opwachting bij de Dirk zouden maken.
Heel leuk waren de gesprekken waarin mensen ons vroegen waarom zij nu juist SP moeten stemmen. Daar wisten wij wel raad mee. De SP is immers de meest sociale partij in het Nederlandse politieke spectrum en waar kies je voor? Liberaal of sociaal? Dan móet de keuze toch echt op de SP vallen.
Ik had een ontroerend gesprek met een oude meneer met een rollator. Hij vertelde nóóit rechts gestemd te hebben en ook nóóit rechts te gaan stemmen. Het waren de socialisten die het land na de oorlog weer op de been hielpen en de ouderen aan de AOW hielpen.
En het zou een heel goed zijn als de socialisten ervoor zouden zorgen dat de ouderen een beter bestaan en een duidelijke stem krijgen. Ook ouderen zijn mensen, zij verdienen het beste. In plaats van een armoedig bestaan achter de geraniums verdienen ouderen een goede verzorging en behandeling. Het is niet verrassend dat ik het geheel met deze meneer eens ben. En, o ja, hij zei ook nog: “Ik ga op jullie stemmen”.
Dát zouden meer mensen in Oostzaan moeten doen. En overigens niet alleen in Oostzaan ………
Nederland zal met de SP in de regering véél beter worden.

 

U bent hier