Verkiezingsdebat Zaanradio
Verkiezingsdebat Zaanradio
Tekst: Anna de Groot
Verkiezingsdebatten op radio en tv ….. ik ben er zo langzamerhand een beetje allergisch voor geworden. In grote vaart worden partijleiders – en daarmee hun partijen – gemaakt en gebroken en wordt er geframed en gespind. Kan de kiezer eigenlijk nog een afgewogen keuze maken?
Toen kwam het telefoontje. Onze lokale omroep Zaanradio vroeg mij om mee te doen aan hun verkiezingsdebat. En nog wel liefst diezelfde avond nog. Natuurlijk deed ik dat. Zaanradio is altijd leuk, er waren andere politici om het debat mee aan te gaan en natuurlijk was er weer een kans om meer mensen te overtuigen SP te gaan stemmen op 12 september.
Dus zat ik op de avond van 5 september, precies een week voor de verkiezingen, in Wonder’s op de Dam in Zaandam om te debatteren met Huub Halsema van D66, Songül Mutluer van de PvdA, René de Heer van de VVD en Bert Jongert van GroenLinks.
Het viel alleszins mee. De aanpak van Zaanradio mag gerust verfrissend genoemd worden. Voor de deelnemers aan de debatten was er voldoende tijd zich over de stellingen uit te spreken en af en toe eens echt met elkaar in debat te gaan. Jammer was het dat wellicht voor de luisteraars alles goed te verstaan was, maar dat de deelnemers elkaar vaak niet konden verstaan. Zo ben ik zo af en toe in het ongewisse gebleven wat de andere lokale politici te berde hebben gebracht.
De stellingen gingen over de zorg, de woningmarkt, de Europese crisis, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Na het debatteren over de stellingen mochten de deelnemers elkaar uitdagen voor een debat naar eigen keuze. Zo werd ik door René de Heer indringend ondervraagd over onderwijs en ondervroeg ik René de Heer indringend over het door de VVD wegzetten van mensen met een uitkering als profiteurs, misdadigers, werkonwilligen en professionele steuntrekkers.
Al langere tijd erger ik me aan de VVD- slogan (te zien op verkiezingsborden) ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’. Ik vind deze verkiezingsborden abject en met mij vele anderen. Alsof mensen er blij mee zijn dat ze werkloos geworden zijn of geen werk (meer) kunnen vinden. Alsof mensen vrijwillig een laag inkomen hebben en buiten de maatschappij geplaatst worden. Alsof er niet heel veel mensen zijn die door de berekenende werkgevers en door crisis hun baan verloren hebben en nu niet meer aan de slag kunnen komen. Alsof mensen vrijwillig lichamelijk of psychisch ziek zijn. De meeste mensen met een uitkering zouden dólgraag willen werken, maar worden – eenmaal afgeschreven door werkgevers en de samenleving - door werkgevers niet (meer) aangenomen. En dat allemaal door het slechte beleid van de afgelopen jaren door de VVD en consorten.
En dat de SP voor een enorm banenverlies gaat zorgen? Onzin! De SP heeft het op één na beste werkgelegenheidsprogram. In elk geval voor de komende jaren. 2040 is nog héél ver weg. Tegen die tijd is er economisch, sociaal en anderszins al zo enorm veel veranderd dat de CPB- doorrekening als wel heel erg speculatief mag worden betiteld.
Nee, dan de VVD. Deze partij heeft er (samen met CDA en PVV én voorgaande kabinetten) voor gezorgd dat er in de afgelopen jaren juist enorm veel banen zijn verdwenen, dat de Nederlandse werknemer in grote onzekerheid over het behoud van zijn baan verkeert en dat het aantal werkloosheids- en bijstandsuitkeringen enorm is toegenomen.
Wie weet heeft het debat op Zaanradio nog aardig wat Zaankanters kunnen overtuigen SP te stemmen. Want daar doe je het allemaal voor!
- Zie ook:
- Wormerland