h

Woning te dicht aan de weg gebouwd... Maar de woning was er eerder dan de weg!

15 september 2012

Woning te dicht aan de weg gebouwd... Maar de woning was er eerder dan de weg!

Op het Zaans Beraad van 13 september werd gesproken over de handhaving tegen 'illegale bouwsels' in Krommeniedijk, na jarenlang slepend debat over wat wel en wat niet is toegestaan en wat wordt gedoogd en wat niet. Onderstaande bijdrage sprak steunfractielid Roland van Braam uit namens de SP.

Roland van BraamEr was veel onrust in die periode onder de bewoners in Krommeniedijk. Veel bewoners werden geconfronteerd met een brief waarin werd gesteld dat ze illegaal gebouwd zouden hebben.

Het bleek echter al snel dat de gemeente iets te snel in hun conclusie was. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door bewoners van Krommeniedijk werd een zwartboek gepresenteerd. Veel misstanden kwamen in dit zwartboek naar voren. Zoals een woning die te dicht aan de weg zou staan, maar deze woning stond er al eerder dan de weg. Het was een nuttige bijeenkomst waarin veel duidelijk werd.

Uiteindelijk zijn er 136 percelen gecontroleerd en blijven er 25 zogenaamde 'handhavingsprocedures' over.

Er waren inderdaad voor een heleboel bouwwerken geen vergunning. Maar door een brand in enkele archieven in 1974 kunnen deze mogelijk verloren zijn. Ook zou in de periode voor 1974 mondelinge bouwvergunningen zijn verleend.

Daarom heeft de SP fractie al eerder gezegd alle zogenaamde illegale bouwwerken vóór de gemeentelijke samenvoeging als legaal te beschouwen. Mits er natuurlijk geen gevaarlijke situaties ontstaan of zijn. Enkel op aantoonbaar illegale bouwwerken moet op gehandhaafd worden om een precedentwerking te voorkomen.

U bent hier