h

Parkeren geen melkkoe!

9 oktober 2012

Parkeren geen melkkoe!

Parkeren zal altijd een moeilijk en beladen onderwerp blijven. Als je er op wilt handhaven ben je altijd de gebeten hond. Maar anderzijds bellen bewoners ook handhaving op als men zich stoort aan andermans parkeergedrag. In mijn buurt in Zaandam-Zuid was men ook massaal tegen betaald en vergunninghouders-parkeren. De solidariteit uitte zich door pamfletten achter de ramen tegen betaald parkeren. Kom niet aan het heilige blik van inwoners want dan komt men massaal in opstand. En dat juichen we toe!

Door Roland van Braam, steunfractielid en woordvoerder parkeerbeleid voor de SP

In 2008 was oud-wethouder Piet Keijzer betrokken bij de bouwplannen voor een nieuw ziekenhuis op het VVZ-terrein. Wat uiteindelijk niet door ging. Tijdens een informatie-avond hierover stelden aanwezigen vooral vragen over de verkeers- en parkeerproblemen. Eén van de bewoners zei toen over de situatie dat het een doffe ellende is met parkeren in de Heijermanstraat wat veroorzaakt wordt door medewerkers van het ZMC. Dus dat er problemen zijn met parkeren in bepaalde wijken kunnen we niet ontkennen.

Daarom kijkt de SP kritisch naar de invoering van betaald parkeren in Zaanstad: onze inwoners mogen niet als melkkoe gebruikt worden om zo je begroting op orde te krijgen.

Gelukkig heeft het college het betaald parkeren in zelfs de verste buitengebieden van Zaanstad niet meer in het voorstel staan. Een heleboel wijken hebben de wethouder weten te overtuigen geen parkeerregime in te voeren. Enkel blijven nu de wijken Oud-West, Nieuw-West en Russische buurt over.

Deze wijken gaan nu de lasten voelen omdat in andere wijken geen parkeerheffingen worden ingevoerd. Terwijl inwoners al zo hard getroffen worden door de economische crisis, krijgen ze ook alle verhogingen van overheid en gemeente op hun bordje. Gemeentelijke belastingen die stijgen, de BTW-verhoging, salarissen die niet meegroeien met de inflatie en ga zo maar door. Burgers worden steeds harder getroffen door de bezuinigingen.

Komt bij dat met name de Russische buurt sociaal economisch niet één van de sterkste wijken is. Deze wijk wordt geconfronteerd met een verhoging van jaarlijks € 20. Wat ik al eerder stelde: wederom een verhoging met dit voorstel .

Ook het uitbreiden van betaald parkeren in deze wijken zal er toe leiden dat parkeerders elders hun heil gaan zoeken... Namelijk in wijken waar je gratis kan parkeren. Daar zal dan automatisch de parkeerdruk toenemen ... en wat gebeurt er dan? Dan wordt die wijken ook vergunninghouders-parkeren ingevoerd.

Ook vindt de SP-fractie dat je zoveel mogelijk niet belanghebbende parkeerders uit het centrum moet weren. Daarvoor zijn parkeertereinnen en garages voor bestemd. Het is beter voor het milieu en minder belastend voor de straten en geeft meer parkeercapaciteit voor belanghebbenden.

Ook bewoners in deze wijken die mantelzorg nodig hebben moeten meebetalen om hun dagelijkse zorg te krijgen. Al kunnen ze tegen een gereduceerd bedrag extra kraskaarten krijgen vind de SP-fractie dat dit kosteloos zou moeten zijn, na indicatie stelling voor Wmo of door het CIZ, ook genoemd in het stuk. Zo wordt je gekort op je eigen bijdrage als je ziek wordt en nu moet je als je zorg aan huis nodig hebt ook betalen voor extra kraskaarten. Het is de wereld op zijn kop.

De SP fractie waardeert de parkeeralternatieven van D66 en GroenLinks. Beide presentaties heb ik bijgewoond .

Onze voorkeur neigt hierbij naar het voorstel van GroenLinks, echter hebben wij moeite in dit voorstel dat er mogelijkheden worden geboden om een belanghebbende "plus" abonnement aan te schaffen. De SP-fractie denkt dat je hiermee juist autovervoer stimuleert in plaats dat men de fiets of openbaar vervoer pakt. Voor de rest vindt onze fractie het parkeerplan van GroenLinks een goed alternatief.

U bent hier