h

Einde van poptempel De Kade

17 januari 2013

Einde van poptempel De Kade

Op donderdag 17 januari werd het stopzetten van de subsidie aan De Kade (ooit poptempel, nu productiehuis) besproken. De verliezen waren volgens het college van burgemeester en wethouders te ver opgelopen. Onderstaande bijdrage sprak fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer namens de SP uit.

Patrick ZoomermeijerHet is dan toch zover gekomen. Het einde van een mooi verhaal: De Kade. De poptempel waar ik als rocker al kwam voordat ik hier kwam wonen. Op dezelfde hoogte als Tivoli in Utrecht of Vera in Groningen. Mijn laatste keren als bezoeker in De Kade kwam ik voor coverbands van The Doors en Pink Floyd. Heb er nog niet lang geleden een Rotterdamse kameraad gehaald en gebracht voor een metalconcert. Dat is nu voorbij…

Het doet toch wel pijn. Hoe is het mogelijk dat Purmerend, dat niet veel meer dan half zo groot is als Zaanstad, een prachtige poptempel als P3 heeft? Niet zonder financiële zorgen, maar het staat er ondertussen maar toch, en er gebeuren leuke dingen voor een nieuwe generatie die niet mainstream wil zijn.

Als je de gemeentelijke investering in P3 of die in het Patronaat of P60 vergelijkt met wat Zaanstad in De Kade heeft gestoken, is het een wonder dat De Kade de tien jaar nog heeft gehaald. We moeten ons eigenlijk de ogen uit de kop schamen dat zo’n stuk cultuur, een subcultuur, is verdwenen. Wel twee ton voor de floppers in concert en aanverwant vermaak, maar De Kade moest bedelen voor zijn geld. Misschien zijn er te weinig collega-raadsleden die iets hebben met de tegencultuur van De Kade en De Groote Weiver?

Nou ja, het maakt niks meer uit. Niets meer aan te doen. De bezoekers, vrijwilligers en het personeel van De Kade hebben hun best gedaan, ze hebben gelobbyd, gedemonstreerd, de pers gesproken… Ze namen verantwoordelijkheid en ‘participeerden’ zoals dat tegenwoordig heet. De directeur heeft nog naar een alternatieve locatie gezocht en toen dat niet lukte de vorm van het productiehuis opgezet om te overleven totdat het Cultuurhuis er zou komen. Het heeft niet mogen baten.

Hoe jammer de SP dit ook allemaal vindt, het is over. Dit als gevolg van jarenlange onderbesteding en gebrek aan betrokkenheid van de gemeente, De Kade had zo nooit een echte kans.

Het enige wat wij nu nog willen, is dat het voor het overgebleven personeel goed wordt geregeld. Dat is het minste wat wij kunnen doen, het is onze morele plicht. De Kade was er immers voor Zaanstad, voerde opdrachten van de gemeente uit, werd mede door ons gefinancierd. Een nette afsluiting van een misschien niet zo mooi proces. Graag willen we de belofte van de wethouder dat dit netjes wordt geregeld. Ook dat is een kwestie van ‘social return’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Of van fatsoen, zoals de SP het noemt.

Als alle drie de personeelsleden worden ontslagen, dus niet bijvoorbeeld worden overgenomen door Fluxus, hebben ze recht op een afvloeiingsregeling conform CAO. Blijft het bij het ontslag van alleen de programmeur, dan moet hij in ieder geval een degelijke afvloeiingsregeling krijgen. Daar waren vorig jaar al plannen voor, maar die kwamen te vervallen toen de verliezen van De Kade groter bleken dan verwacht. De man is liefst 19 jaar in dienst geweest van De Kade en haar voorlopers en was de kurk waarop De Kade dreef. Hij heeft tot op heden nog niets zwart op wit over zijn ontslagvergoeding.

In het voorstel van B&W staan de mogelijke frictiekosten als risico bij de financiële consequenties. Dat vindt de SP te mager. Wij willen dat het gewoon goed geregeld wordt. De kosten van de afvloeiingsregeling(en) kunnen in mindering worden gebracht op de subsidie voor de programmering in 2013. Dat zou het juiste zijn om te doen. Graag horen we hierover een duidelijke uitspraak van de wethouder.

Update

De wethouder, hierin gesteund helaas door o.a. collegepartijen ZOG, VVD en PvdA, vond dat de gemeente juridisch noch moreel een verplichting had richting het personeel. Naast de SP kwamen eigenlijk alleen ROSA en GroenLinks op voor een goede afwikkeling voor het personeel. Uiteindelijk stemden 12 van de 14 partijen in met het voorstel, waarmee de onzekerheid voor het personeel dus niet is weggenomen...

U bent hier