h

Gaat de nieuwe bajes er zo uitzien?

15 januari 2013

Gaat de nieuwe bajes er zo uitzien?

Op zondag 13 januari trok een stoet van vijfhonderd mensen door het verbaasde Badhoevedorp de kale Haarlemmermeerpolder in, op weg naar de nieuwe vreemdelingengevangenis bij Schiphol: de opvolger van onder andere de Zaanse bajesboten. Onzichtbaar verstopt tussen snelwegen, vrijwel onbereikbaar met het openbaar vervoer, straalt deze enorme zilvergrijze blokkendoos alleen maar uit dat hij er eigenlijk niet mag zijn.

Tekst Carla Schuddeboom, foto's Wouter v/d Vegt

Justitie is er opnieuw in geslaagd om een schandvlek aan ons oog te onttrekken. ‘Kijkt u toch vooral weg’, lijkt het gebouw te willen zeggen. De demonstranten deden dat niet. Opgeroepen door kerkelijke organisaties en Amnesty International hielden zij een ‘Mars voor gastvrijheid’ en trokken op de trokken op de tonen van kopermuziek om het enorme complex heen (Helaas stortten de muren niet in, zoals volgens het bijbelse verhaal die van Jericho wel deden). De wakes zullen dan ook iedere tweede zondag van de maand worden voorgezet.

U bent hier