h

Sloopplannen Rochdale bedreigen samenhang Havenbuurt

7 februari 2013

Sloopplannen Rochdale bedreigen samenhang Havenbuurt

Verontruste bewoners van de Havenbuurt benaderden de SP met hun zorgen over de (sloop)plannen voor hun womingen door woningcorporatie Rochdale. Op het Zaans Beraad van donderdag 7 februari stelde steunfractielid Roland van Braam namens de SP onderstaande 'actualiteitsvragen' aan de wethouder, Jeroen Olthof (PvdA).

Red de Havenbuurt!
Mensen boven geld!

Roland van BraamDe Havenbuurt is nog één van de oude volksbuurten in de beste zin des woord. Er wonen meerdere generaties vlak bij elkaar, kleinkinderen kunnen zo naar opa en oma aan de overkant. Dat is de sociale samenhang waarover in deze gemeenteraad altijd zo romantisch gedaan wordt. Die gaat hier letterlijk op de schop.

Dat er gesloopt moet worden is in een aantal gevallen onvermijdelijk. De funderingen van de woningen zijn slecht. Bij andere woningen worden de funderingen gelukkig hersteld en zij worden vervolgens gerenoveerd, wat natuurlijk voor de samenhang in de buurt het beste is.

In de Havenbuurt zijn drie woningcorporaties actief, die elk op eigen wijze de funderingen aanpakken. Rochdale is de corporatie die meer dan ZVH en Parteon inzet op sloop.

Afgelopen 30 januari presenteerde Rochdale aan de bewoners van de sociale huurwoningen hun meest recente plannen. Die hebben tot veel onrust bij de huurders geleid, signalen die ook de SP langs meerdere wegen bereikten. Vandaar deze vragen.

Vragen

1. Is de wethouder van de recente plannen van Rochdale op de hoogte? Daaronder dus ook de grootschalige sloop van bestaande woningen, waarbij er per saldo sociale huurwoningen zullen verdwijnen uit de Havenbuurt en er vaak geen terugkeergarantie is voor de huidige bewoners. In afwachting van de uitvoering van deze plannen wordt groot onderhoud door Rochdale voorlopig uitgesteld.
2. Is de wethouder met ons van mening dat deze sloopplannen de voorbeeldige samenhang in de buurt dreigen te verstoren en dat dit onwenselijk is?
3. Ziet de wethouder vanuit zijn rol mogelijkheden om Rochdale tot andere gedachten te bewegen, bijvoorbeeld door het al dan niet verlenen van vergunningen en dergelijke?

U bent hier