De dood van Thatcher: nu politiek afrekenen met de bittere erfenis
De dood van Thatcher: nu politiek afrekenen met de bittere erfenis
Bij het overlijden van één van de ergste vijanden van de arbeidersklasse, van een door en door reactionaire en gehate politica, gaan gevoelens van deelneming uit naar degenen die nog steeds dagelijks slachtoffer zijn van haar aanpak. De werkelijke tragedie is dat haar neoliberale ideeën nog steeds leven. En in heel Europa en grote delen van de wereld in praktijk worden gebracht. Thatcher stond voor een wrede en brutale strijd tegen de arbeidersklasse. Niets meer, niets minder.
Artikel door Pieter Brans, Socialistisch Alternatief
Zij en president Reagan waren de boegbeelden van de contrarevolutie die in de jaren tachtig over de wereld werden uitgestort. Zij was 'communistenhater' en aanhanger van dictator Pinochet, tot het laatst. Ook meer kritische nabeschouwingen in de burgerlijke pers constateren met genoegen dat zij toch maar de macht van de vakbonden heeft teruggedrongen, Engeland, de ‘zieke man van Europa’ toch maar weer gezond heeft gemaakt en meer ‘mans’ was dan veel mannen. De Sovjet-Unie zou zelfs mede onder druk van haar tegenstand zijn ingestort. Ook haar tegenstanders bij Labour gingen denken zoals zij!
De werkelijkheid is dat deze vrouw een verwoestende invloed heeft gehad op de levens en organisaties van vele arbeiders, waaronder vooral de gemeenschappen van mijnwerkers en drukkers in Engeland. Veel levens van arbeiders in uniform zijn verwoest door haar hoogmoedige en imperialistische houding in het conflict rond de Falkland eilanden. Gemeenschappen die in opstand kwamen tegen haar bezuinigingsdriften, zoals de gemeente Liverpool, werden zwaar gestraft.
Zij krijgt het krediet van de burgerlijke pers dat zij heeft bijgedragen aan de val van de Sovjet-Unie, samen met Ronald Reagan. Als het aan Margaret Thatcher had gelegen was het in de loop van de jaren tachtig nooit tot overeenkomsten over het beperken van kernwapens gekomen. Zij had de Sovjet-Unie het liefst op een agressieve manier in de hoek gedreven en had weinig tot niets te maken met de vele interne oorzaken voor de economische achteruitgang en stagnatie in de stalinistische landen. Reagan en Thatcher hebben het geluk gehad dat het stalinisme instortte, toen zij aan de macht kwamen, meer is het niet.
Nadat de belastingen voor de rijke Britten waren verlaagd, vond zij dat alle Engelsen, ongeacht hun inkomen, dezelfde belasting moesten gaan betalen, de Poll Tax. Vanzelfsprekend wekte dat enorme verontwaardiging. Schatrijke hertogen betaalden evenveel als arme huismoeders. De campagne tegen de betaling van deze belasting groeide onder leiding van de voorganger van de Socialist Party in Engeland uit tot een niet meer te stuiten massabeweging die vanuit Schotland het hele land veroverde. Dit werd Thatcher’s Waterloo.
Zij behoorde tot de grondleggers van het neoliberale beleid dat leidde tot de economische ineenstorting van 2008. Het eerste kenmerk daarvan was een catastrofale afbraak van de industrie. De industriële productie in Engeland daalde van 1978 tot 1983 met 30%. In Nederland kreeg dit beleid applaus en blinde navolging. Werven, vliegtuigfabrieken, automobielfabrieken werden juichend gesloten. Weg met de lastige arbeiders net als in Engeland!
Hoofdstuk II van haar fatale economische beleid, het versterken van de financiële sector, werd in Nederland blind nagevolgd. De banken en verzekeringsmaatschappijen, zij zouden de trekkers worden van economische groei en de internationale positie van zowel Engeland als Nederland…Nu we weten hoe vernietigend dit heeft uitgepakt, verdienen de grondleggers van dit beleid, Thatcher in Engeland en Lubbers in Nederland, de hoon die ze toekomt. De ruïnes van Northern Rock, Royal Bank of Scotland, Barings en ABN-Amro zijn de stille getuigen van de waanzin die in de hoofden van Thatcher, Lubbers en hun aanhangers regeerde en nog regeert.
Ook haar idee van de terugtredende overheid sneuvelde in 2008. Overheden moesten de omvallende banken redden.Haar erfenis is de verwoestijning van de industrie en de oprichting van de holle bankpaleizen. Haar idee van ‘zelfredzaamheid’ dat uitliep op de miljardensteun aan de financiële sector. De farce van de Falklandoorlog die velen het leven kostte. De platbezuinigde gemeentelijke voorzieningen en de verloedering van de sociale woningbouw. Kijk eens wat er over is van haar ideaal van een “democratie van huiseigenaren”!
Nu Thatcher is overleden, past het om stil te staan bij de generatie die zij tot armoede of laag betaalde baantjes heeft veroordeeld. De ouderen die gaandeweg hun pensioenen en de gratis gezondheidszorg (NHS) werd afgenomen en vaak in stille armoede overleden. Thatcher is dood. Nu nog de politieke nederlaag voor haar huidige aanhangers en hun beleid.
- Zie ook:
- Opinie
- Internationaal