h

1 mei-viering: kom in verzet!

1 mei 2013

1 mei-viering: kom in verzet!

Toespraak van fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer op de 1 mei-viering 2013 in Serah Artisan in Zaandam.

Vorig jaar stond ik bij de viering nog met mijn been in het gips en werden we afgezeken door de rechtse zelfverklaarde feminist Cisca Dresselhuys. Zij verdedigde de verhoging van de pensioen- en AOW-leeftijd. Gelukkig hebben we als organisatoren daarvan geleerd. Ik ben dan ook blij dat Murat Sekercan van de FNV hier vanavond is. Hij zal ongetwijfeld de linkse strijdbare boodschap verkondigen die hoort bij de 1e mei en bij de Rode Zaanstreek.

Patrick ZoomermeijerRond deze tijd vorig jaar was net het Kunduzakkoord in achterkamertjes beklonken waarbij GroenLinks vanuit de oppositie de toen gevallen regering steunde in afbraakbeleid. De PvdA kon ik daar toen niet op aanspreken, zij waren toen ook tegen dat akkoord, net als de SP. Ik hoop dat GroenLinks inmiddels de weg terug vindt, voor de PvdA is dat inmiddels een ander verhaal geworden. Zij steunen nu met dit rechtse kabinet de doorgaande bezuinigingen die Samsom nog voor de verkiezingen veroordeelde. De regering gaat door op de oude weg van neoliberale afbraak en ‘ieder voor zich’ die ons deze crisis heeft gebracht.

Het zorgakkoord blijft gewoon een afbraakakkoord. Illegalen zijn door het kabinet strafbaar gesteld. En het sociale akkoord, geregeld door de verrotte vakbondstop, is slechts een zoethoudertje. Geen woord in het akkoord over de bijstandsgerechtigden, de slachtoffers van deze crisis. Voor de mensen in de sociale werkvoorziening blijft de toekomst onzeker.

En dat brengt me op een lichtpuntje, een teken van hoop, datgene waar de 1e mei om draait: verzet! De mensen van BaanStede hebben laten zien dat ze niet als makke schapen naar de slachtbank gaan. In het afgelopen half jaar hebben ze een actiecomité opgezet, honderden mensen gemobiliseerd, een alternatief plan voor BaanStede gepresenteerd, ingesproken in de raad en 5.500 handtekeningen opgehaald.

Laat hun verzet een inspiratie voor ons zijn! Ik weet dat buiten Rosa en de woonafdeling van de FNV ook leden van de PvdA en GroenLinks in Zaanstad tegen bepaalde maatregelen in Den Haag zijn. Laten we onrechtvaardig beleid niet braaf uitvoeren, we zijn als gemeente geen uitvoeringskantoor van Den Haag. Dus, in de geest van de 1e mei: kom in verzet, toon het rode hart van de Zaanstreek!

U bent hier