h

Woonruimteverdeling PvdA tenenkrommend

8 mei 2013

Woonruimteverdeling PvdA tenenkrommend

Bij het bespreken van de nota "Passend aanbieden. Kader voor woonruimteverdeling bij leefbaarheidsproblemen" op 7 mei gaf Roland van Braam namens de SP onderstaande bijdrage.

Roland van BraamHet feit dat in sommige wijken heel veel sociale, economische en leefbaarheidsproblemen tegelijk voorkomen, betekent nog niet dat dit aan die wijk ligt. Problemen ín de wijk zijn niet per se problemen ván de wijk. Natuurlijk is het zo dat de wijken met de slechtste huizen en voorzieningen bewoond worden door de mensen die er in de maatschappij het slechtst voorstaan. Wie het zich kon veroorloven te verhuizen, is al lang weg.

De SP-fractie denkt dat het wenselijk is om bij overbewoning uitplaatsing naar een passende woning. Overbewoning kan immers tot problemen leiden met de leefbaarheid in complexen, daarnaast kan het zeer schadelijk zijn voor de toekomstkansen van kinderen.

Maar overbewoning kan je ook aanpakken op grond van bouwregelgeving of in een bouwverordening. Ten aanzien van overbewoning kunnen gemeenten zelf voorschriften opnemen in de bouwverordening. De modelbouwverordening gaat uit van 12 m² per persoon aan gebruiksoppervlakte. Indien hier niet aan wordt voldaan dan is handhaving op basis van de bouwverordening mogelijk.

Wordt hier al gebruik van gemaakt?

Als de raad hiermee instemt wordt het geagendeerd voor het overleg met het huurdersoverleg. De SP fractie had het logisch gevonden eerst het advies van de huurders was gehoord dan had dit kunnen meegenomen bij de besluitvorming van de gemeenteraad. Waarom niet deze volgorde ?

Enigszins tenenkrommend vindt de SP-fractie de advertentietekst om in aanmerking te komen voor een woning in een wijk. Met name de punten het bespreken van de dagbesteding van alle leden van het huishouden in de leeftijd van 18 jaar en ouder. De bijdrage die verwacht word van alle personen jong en oud wordt een bijdrage verwacht in het leveren aan het schoon, heel en veilig maken van de wijk. En ja hoor als je 20 jaar of ouder bent moet je minimaal 3 keer per jaar een bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijk. Gaan we dit ook toepassen in wijken waar enkel koopwoningen staan ?

En dan moet je ook nog minimaal 1 keer per jaar je medewerking verlenen aan huisbezoeken van corporatiemedewerkers. Wat die huisbezoeken precies inhouden is de SP benieuwd naar ?

U bent hier