h

Busprotest in Landsmeer

29 juni 2013

Busprotest in Landsmeer

Foto's en tekst: Willem Croese

Boze buurtbewoners uit de Landsmeerse Vogelbuurt hebben vanmiddag het kruispunt bij de Fuutstraat bezet om bus 124 te dwingen rechtdoor door de Raadhuisstraat en Aalscholverstraat te laten rijden. Het actiecomité 'Terug Met Die Bus' wist ruim dertig mensen op de been te krijgen. Veel bewoners hebben schade aan auto's en woningen sinds deze buslijn niet meer de oude route rijdt.

Helaas had één bewoner weinig begrip voor de actie en reed boos over de stoep zodat hij zijn weg kon vervolgen.

SP Tweede Kamerlid Farshad Bashir was aanwezig om de situatie te bekijken en bespreken. Hij beloofde kamervragen te stellen aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

De Israëlische busmaatschappij EBS had lucht gekregen van de actie en liet de gewraakte buslijn 124 omrijden.

Maar er is dan nog altijd bus 125 die door de Aalscholverstraat gaat.

Een bewoonster gaf de buschauffeur een bos bloemen met de vraag of hij het probleem van lijn 124 aan zijn collega's wilde doorgeven. SP'er Ami Gest gaf hem een doos Merci chocolade om de chauffeurs alvast te bedanken voor de medewerking.

De chauffeur erkende dat lijn 124 even niet de gebruikelijke route reed op het moment van de actie. Hij kon de actie waarderen en nam zowel de bloemen als chocolade aan met de mededeling dat hij zijn collega's op de hoogte zal stellen.

SP'ers Ami Gest en Farshad Bashir praatten na afloop over het vervolg van de actie.

Intussen werden nog meer handtekeningen ingezameld voor de petitie die het actiecomité 'Terug Met Die Bus' 2 juli aanstaande op het Raadhuisplein om 19.00 uur gaat overhandigen aan een afvaardiging van het Landsmeerse College van B en W.

De buurtbewoners discussieerden op straat verder over het busprotest.

En zo rijdt (?) lijn 124 volgens planning vanaf de Raadhuisstraat de Fuutstraat in.

Er is nauwelijks ruimte om de bocht fatsoenlijk te nemen.

In de Fuutstraat is een bushalte geplaatst die de actievoerders illegaal en vooral gevaarlijk noemen. Recent is bij het uitstappen - een meter afstand tot de stoep - een oudere man ernstig ten val gekomen. De man lag op straat en bus 124 ging verder alsof er niets aan de hand was.

En vanuit de Fuutstraat naar de Raadhuisstraat is de bocht net zo krap voor de bus als andersom.

U bent hier