h

SP Zaanstad steunt Turkse opstand

5 juni 2013

SP Zaanstad steunt Turkse opstand

Vele van de Turkse Nederlanders in Zaanstad volgen 24 uur per dag het nieuws van de opstand in Turkije. Vele van hen zijn betrokken bij solidariteitsacties. Ook in de Zaanse SP zijn we betrokken bij de ontwikkelingen. Niet alleen door onze Turkse leden en sympathisanten, maar ook omdat de hele de SP de vreedzame opstand steunt en het optreden van de politie tegen de demonstranten afkeurt.

Door Recai (Ray) Varli

Sinds enkele dagen wordt in Turkije door honderdduizenden mensen hevig geprotesteerd tegen de regerende AK-partij. De protesten zijn gestart in Istanbul maar hebben zich inmiddels verspreid naar maar liefst 76 verschillende steden in Turkije. Directe aanleiding voor de protesten is het excessief politiegeweld dat op 31 mei jl. werd ingezet tegen vreedzame demonstranten voor behoud van een stuk natuur in Istanbul.

De achterliggende oorzaak van de grootschalige protesten is echter een bestaande onvrede over het regeringsbeleid en de toenemende mensenrechtenschendingen in het land. De Turkse regering voert al elf jaar een autoritair beleid dat inmiddels in alle lagen van de bevolking tot frustraties heeft geleid.

Het recht om te protesteren staat onder grote druk, omdat protestacties met de harde hand worden neergeslagen. Ook de onafhankelijke media wordt onderdrukt. Er zitten momenteel honderden journalisten achter de tralies. Daarnaast zegt de mediastilte rond de huidige protesten in het land voldoende. Verder worden de rechten van minderheden, stelselmatig geschonden. Een vrijheid van meningsuiting is geenszins aan de orde. Een ieder die zijn mening verkondigt dat in strijd is met die van de regering riskeert een gevangenisstraf. Al met al nemen de mensenrechtenschendingen in het land alsmaar toe en is voor een groot deel van de Turkse bevolking de maat vol. Zij komen op voor haar rechten en eist per direct het ontslag van de premier Recep Tayyip Erdogan en zijn regering.

De protesten in Turkije hebben ook in Europese landen veel stof doen opwaaien. De afgelopen dagen zijn Turkse-Nederlanders in verschillende steden in ons land de straat opgegaan om hun solidariteit aan de Turkse demonstranten te betuigen. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben dergelijke solidariteitsacties plaatsgevonden. Ondanks de acties die in binnen- en buitenland plaatsvinden weigert de Turkse regering het excessief politiegeweld te beƫindigen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn de afgelopen dagen al drie doden en meer dan duizend gewonden gevallen.

De internationale gemeenschap, waaronder ons land, kan en mag niet langer zwijgend toekijken!

U bent hier