h

Algemene beschouwingen kadernota 2014

3 juli 2013

Algemene beschouwingen kadernota 2014

SP-fractievoorzitter Henk Mak hield in de gemeenteraad van Wormerland onderstaand betoog tijdens de algemene beschouwingen.

We zitten in de ergste crisis sinds de jaren dertig, alleen duurt deze crisis nu al langer dan die van toen. En we weten waar die toe heeft geleid. Als gevolg van deze crisis vandaag en de keuzes die er door de opeenvolgende rechtse kabinetten in Den Haag werden gemaakt staat ook Wormerland voor bezuinigingen.

Gelukkig zitten in Wormerland niet dezelfde partijen achter het stuur als in Den Haag. In Den Haag zitten de partijen die ons de crisis bezorgden en de partijen die de crisis eerder versterken dan bestrijden. Meer bezuinigingen betekenen minder bestedingen, een kleinere overheid betekent een minder stabiele vraag. Met andere woorden: wie wil er nu nog met de PvdA en de VVD in zee? Niemand toch? Of vergissen wij ons?

In Wormerland roeien we tegen de stroom op. We zitten, dankzij ons stabiele college en de medewerking van de gemeenteraad, aan de goede kant van de financiële streep. Tegelijkertijd moeten we ons afvragen hoe lang we dit nog kunnen volhouden. Immers, we leven in onzekere tijden, allerlei belastende beslissingen komen met de regelmaat van de klok op ons af. We zijn er niet gerust op. En dat is nog zwak uitgedrukt.

De Werkgroep Financiën heeft de afgelopen tijd gezocht naar wegen die ervoor moeten zorgen dat onze gemeente niet te snel afzakt in een poel van schulden die, met de ingrepen van dit kabinet van ‘hakken en snoeien’ als het Zwaard van Damocles boven onze hoofden hangt.
En natuurlijk hebben wij een goede wethouder van Financiën die tegen de stroom in nog steeds het huisje bij het schuurtje weet te houden.

Ondanks alle financiële tegenslag is nagenoeg het hele coalitieakkoord verwezenlijkt. Dit stemt ons, ondanks onze zorgen, tot grote tevredenheid. Het wijst erop dat wij meer dan drie jaar geleden de goede keuze hebben gemaakt. Namelijk een college van SP en VLW en niet een college met de huidige regeringspartijen VVD en PvdA. We kunnen dit beschouwen als ‘groot geluk’. Bij onze grote buur Zaanstad gaat het allemaal niet zo goed.

De Werkgroep Structuurvisie gaat een gedegen stuk neerleggen om de ruimtelijke structuur van onze gemeente voor de komende tien jaar vast te leggen. De werkgroep komt geregeld bij elkaar om de mogelijkheden en de onmogelijkheden te bespreken op het gebied van ruimtelijke ordening. De contouren beginnen zich af te tekenen, dat is mooi. De SP is er gelukkig mee dat de wensen van de inwoners van Wormerland grotendeels overeenkomen met de visie van de SP, namelijk geen bebouwing van de groene open ruimte en geen extra verkeer. Gelukkig zijn de inwoners wel voor kleinschalige recreatie en het behoud van onze natuur.

Met grote trots kunnen wij zeggen dat het veelbesproken dorpscentrum eindelijk van de grond komt. Dat was een speerpunt in ons verkiezingsprogramma voor de raadsverkiezingen van 2010. Straks, bij de komende verkiezingen van 2014, kunnen wij onze kiezers veel heuglijk nieuws melden. De werkzaamheden op vlek A zijn dan nagenoeg afgerond. Voor vlek B gaan wij voor een MFA die alle instellingen in Wormer vertegenwoordigt. We willen er ons sociaal- cultureel werk zowel als ons theater zowel als een bibliotheekvoorziening. Kan dit niet met de huidige partners, dan opteren wij op partners die wel willen participeren.

Op het gebied van bouwen steken we gunstig af tegen onze buurgemeenten. Gelukkig heeft het college en de voorgaande colleges in een goede tijd besluiten genomen voor het IHP. Daar waar nodig was werd gebouwd om scholen, maar ook zoveel mogelijk mensen, aan een goede huisvesting te helpen.
De bouw van de MFA in Neck is inmiddels voltooid. Ondanks dat de inwoners van de Wijdewormer aanzienlijke protesten hebben laten horen zijn ze nu helemaal gelukkig. Het gebeurt niet vaak dat een dorp van 1.600 inwoners een voorziening krijgt die miljoenen gekost heeft. Kom daar maar eens om in een andere gemeente dan Wormerland.

Een grote zorg is het openhouden van de nevenvestiging van de school Weremere in Oostknollendam. De ouders van de kinderen en de gemeente hebben zich ingezet voor het behoud van dit schooltje. De gemeente heeft inmiddels al € 90.000 ingezet voor het behoud. Het schoolbestuur SPOOR bleef een beetje achter en was niet echt genegen zich in te zetten. Inmiddels is het tij gekeerd, SPOOR stelde een bedrag beschikbaar voor de opvang van 0-2 jarige kindjes door Baloe, reden voor ouders om niet meer voor de kinderopvang in Wormer te kiezen en permanent voor Oostknollendam te gaan. Onze wens is nu nog dat de school in Oostknollendam tenminste nog vijf jaar na nu, maar liever nog langer, open blijft. Dat is goed voor de toekomst van het dorpje aan de Zaan en de sociale cohesie die de inwoners met elkaar hebben.

Op het gebied van natuur, landschap en dierenwelzijn zijn grote stappen gemaakt. Dat is een goede zaak. We kunnen als gemeente trots zijn op het mooiste natuurgebied van Nederland en misschien wel van Europa en de wereld, het Wormer- en Jisperveld. Het is een waar genot om daar te vertoeven, het college heeft alles in het werk gesteld om te verbeteren wat er verbeterd moest worden en heeft, daar waar nodig, aanpassingen gedaan.
De dieren in Wormerland zijn goed af. Zij worden via de nota Dierenwelzijn in hun bestaan gesteund, net als alle mensen met een sociaal probleem. Wellicht is het in de nabije toekomst mogelijk om een diervriendelijke oplossing te vinden voor het probleem van de boeren, de ganzenoverlast. Er moet toch een mogelijkheid zijn om de ganzenpopulatie in te tomen zonder de dieren te doden.
Op het gebied van milieu zijn nog steeds verbeteringen mogelijk. Inmiddels hebben alle Wormerlanders met een eigen huis de kans gekregen zonnepanelen op maat aan te schaffen. De SP gaat WormerWonen en alle huurders benaderen om te zien of zonnepanelen ook voor huurders mogelijk zijn. Uiteraard zal daar wel een kleine huurverhoging aan vast zitten. Ook wil de SP nog eens nagaan of er windmolens in de Enge- en Wijdewormer mogelijk zijn. Zaanstad laat het er immers ook niet bij zitten. En natuurlijk willen wij ook bij de inwoners tussen de oren planten dat energiebesparing, waterbesparing en gescheiden afvalstromen binnen handbereik liggen.

Nee, niet alles is Hosanna in Wormerland. Maar ‘kruisigt hem’ is ook niet aan de orde. Het liefst willen we dat het huidige college van SP en VLW ook in de volgende raadsperiode weer de kans krijgt om te regeren. Zo groot is onze tevredenheid met het huidige beleid. We moeten echter niet achteroverleunen en de boel de boel laten.
In deze tijden van recessie moeten wij constant alert zijn en blijven op hetgeen nog op ons af gaat komen vanuit deze regering van VVD en PvdA. Het einde lijkt nog niet in zicht te zijn, we hopen echter op meer gezond verstand. Ook hopen wij dat protestgeluiden vanuit de Nederlandse bevolking zullen leiden tot een meer menselijke en meer realistisch opstelling van dit kabinet en de beide partijen die hieraan ministers en staatssecretarissen hebben geleverd. Nagenoeg het totale beleid van dit kabinet druist in tegen de principes van de SP.
Het Den Haag van dit moment draagt steeds meer verantwoordelijkheden over zonder de bijbehorende budgetten. Zijn er meer bijstandsgerechtigden, meer aanvragen voor jeugdzorg, wordt er meer beroep gedaan op de Wmo: dan is dat allemaal risico voor de gemeenten. Den Haag besteed de risico’s uit, zoals een autofabriek de risico’s uitbesteedt aan toeleveranciers. De drie decentralisaties die ons zijn opgedrongen door dit kabinet moeten ons wakker houden. Gelukkig hebben wij een wethouder Sociaal Beleid die ervoor zorgt dat de tegenslagen in inkomen, zorg en jeugdbeleid niet te erg hebben uitgepakt. In de toekomst gaat ze deze problemen wederom voortvarend te lijf en zorgt ervoor dat de inwoners van onze mooie gemeenten zo weinig mogelijk tekort komen. We hebben onze hoop gevestigd op haar inventiviteit.

Tot slot nog enkele vragen:
1. Kan er alsnog een tweede zebrapad naar de Dekamarkt komen en wel vooral voor de ouderen die aan de andere kant van de Rigastraat wonen?
2. Wanneer kunnen we nu eindelijk eens resultaten zien bij de plaatsing van onze JOP’s, wanneer wordt er nu eindelijk een JOP geplaatst en zo nee, wat houdt ons tegen?
3. Wat gaat u doen op het gebied van jongerenparticipatie? Hebt u andere ideeën dan een jongerenraad (die overigens in nagenoeg alle gemeenten totaal is mislukt)?
4. Wanneer kunnen wij de intentieovereenkomst met SPOOR voor het openhouden van het schooltje in Oostknollendam tegemoet zien?
5. Wanneer krijgt de raad het duurzaamheidsprogramma onder ogen?
6. Is er genoeg financiële ruimte om nog meer te realiseren uit het coalitieakkoord of is de ‘bodem van de schatkist’ inmiddels in zicht

Voorzitter, tot zover de algemene beschouwingen van de SP- fractie. Natuurlijk zullen wij in tweede termijn ingaan op opmerkingen en vragen. In elk geval danken wij u voor uw aandacht in eerste termijn.

U bent hier