h

Reactie SP op bestemmingsplan Assendelft

25 augustus 2013

Reactie SP op bestemmingsplan Assendelft

Roland van BraamDe SP-fractie maakt zich zorgen in dit bestemmingsplan over Assendelft-Noord want daar staan woningen die er niet zouden moeten staan volgens het bestemmingsplan. Deze woningen staan achter het dorpslint, waarvan één er al ruim 70 jaar staat. De pilot handhaving Krommeniedijk is de SP slecht bevallen wij willen de inwoners van Assendelft niet met dezelfde problemen opzadelen.

Ook sluit de SP zich aan bij de zienswijze van de heer Lalk. Waarin hij zich terecht zorgen maakt over de natuurwaarden in de veenweiden rondom Assendelft.

Vragen aan de wethouder

1e vraag: Graag zou ik een reactie hebben van de wethouder over de zorgen die de heer Lalk uit over dat de Zaanse agrarisch natuurbeheer die door de regering, de provincies en natuurorganisaties als mislukt beschouwd wordt. Intensieve veeteelt veroorzaakt veel problemen zoals te lage waterstanden, te vette grassoorten enz.

2e vraag: Hoe gaat de gemeente Zaanstad zijn boeren duurzamer laten werken ? Er is landelijk beleid op het verminderen van de stikstofbelasting (programmatische aanpak Stikstof), wordt daar hier op gehandhaafd. Dat is ook in het belang van de waterkwaliteit (minder algengroei).

Raad weer buitenspel?

Maar waar de SP zich het meeste zorgen over maakt, net zoals bij bedrijventerreinen Zuid, is de te grote flexibiliteit wat betreft de vestiging van zware industrie. Het lijkt wel of B&W de raad buitenspel wil zetten door de ruime bevoegdheid die ze krijgen als een meerderheid van de raad instemt met dit stuk. Want ze krijgen dan de bevoegdheid om belangrijke wijzigingen aan te brengen zonder de raad daarin te betrekken.

Het is voor B&W mogelijk door wijzigingsbevoegdheid, dus zonder openbare procedures, vergund zou kunnen worden. Hierdoor kan B&W een bedrijf laten vestigen die één of twee categorieën hoger valt tot categorie 5.2. En dit gaat om industrie dicht bij bebouwing.

3e vraag: Daarom wil de SP graag van de wethouder horen hoe hij in het geval van vestiging van zware bedrijven omgaat met de directe risicocontouren en de invloedssfeer van deze bedrijven, als het gaat om de woonwijken.

Wat de SP betreft wordt in dit gebied niets toegelaten dat uitkomt boven categorie 4.1. Eventueel met uitzondering van bedrijvigheid, bijvoorbeeld inpandige scheepsbouw, waarbij geluid- en stofwerende maatregelen een effectieve vermindering van de overlast hebben bewerkstelligd.

Verder zou er een nota bedrijventerreinen eind 2012 uitkomen, het lijkt ons goed als B&W inzichtelijker maken wat ze willen met de bedrijventerreinen in Zaanstad. Volgens de antwoorden op de inspraak is die nota nog niet goedgekeurd.

Het wordt trouwens een sport om te kijken naar de Staat van bedrijventerreinen: staat die kerncentrale er wel in of niet (staat-ie er wel, of staat-ie er niet). En áls hij er staat, waar moet dan het koelwater vandaan komen? Water uit de Assendelver sloot?

Dit was de bijdrage van streunfractielid Roland van Braam in het Zaans Beraad van 24 augustus.

U bent hier