h

SP stelt kritische vragen over toekomst Bieb

7 augustus 2013

SP stelt kritische vragen over toekomst Bieb

Carla SchuddeboomDe SP is buitengewoon ongerust door de inhoud van de voorgestelde toekomstagenda cultuur, onder andere waar het de Bieb betreft. Sluiting van vestigingen van de Bieb ligt in het verschiet. Ter voorbereiding van de debatten hierover heeft de SP vele vragen. We zien de antwoorden graag tegemoet voordat de debatten beginnen.

Namens de SP stelde steunfractielid Carla Schuddeboom zogenaamde schriftelijke vragen aan het college over de toekomst van de Bieb.

Over het tijdstip van verschijnen

1. De cultuurnota 2005-2008 en de tussentijdse actualisatie 2009-2012 zijn verlopen, zoals te voorzien was. Diverse partijen, waaronder de SP, hebben herhaaldelijk aangedrongen op een cultuurvisie, onder andere bij kader- en begrotingsdebatten. Het college heeft zichzelf de opdracht gegeven om voor 1 mei 2013 een dergelijke visie klaar te hebben. Niettemin is Zaanstad in de vakantie (juli) overvallen met genoemde toekomstagenda. Kan het college uitleggen hoe het komt dat het niet eerder een visie op de cultuur heeft ontwikkeld? Waarom is deze niet voor 1 mei gepresenteerd?
2. In antwoord op vragen van de SP over het tijdstip van verschijnen van de cultuuragenda (in de vakantie), stelt de wethouder dat de nieuwe bezuinigingsopgave in de Kadernota op cultuur, welzijn en sport eerst nog in deze agenda verwerkt moest worden. Was er voor 1 mei wel een cultuuragenda klaar? Indien dat zo was, waarom is die cultuuragenda dan niet eerder gepresenteerd, met name in het kader van de debatten over het cultuurcluster? Dat cluster speelt immers een grote rol in de toekomstagenda. Nu is de discussie over het cultuurcluster in de raad gevoerd zonder inzicht te hebben in de overige plannen met cultuur.
3. Het college stelt draagvlak bij de bevolking te willen scheppen in het kader van idealen van ‘zelfredzaamheid’ en ‘ondernemerschap’. Hoe past het vrijgeven voor inspraak in de vakantieperiode daarin? De berichtgeving daarover zal veel mensen ontgaan zijn, zodat zij zich niet bewust zijn van deze toekomstagenda. Is het college het met ons eens dat de Zaanse bevolking goed ingelicht moet worden en ruim de tijd moet krijgen om kennis te nemen van deze plannen? Wat is erop tegen de inspraakperiode te verlengen? En hier nog een keer flink wat ruchtbaarheid aan te geven?

Over de bezuinigingen op de Bieb

4. Hoeveel bedraagt de nieuwe taakstelling op cultuur, sport en welzijn? 800.000 Euro of 1 miljoen? Concluderen we uit de toekomstagenda terecht dat het om 1 miljoen gaat? Op grond van welke overwegingen is ervoor gekozen om 55% van die nieuwe bezuinigingen neer te leggen bij cultuur? Welke afwegingen heeft het college gemaakt om de lasten op die manier te verdelen tussen sport, cultuur en welzijn?
5. Hoeveel moet de Bieb tot en met 2017 in totaal bezuinigen? Hoe is dit bedrag opgebouwd?
6. Staat dit bedrag tot 2018 vast?
7. Hoe is dit bedrag verdeeld over de jaren tot 2018? Hoeveel moet de Bieb bezuinigen in 2014, 2015, 2016 en 2017?
8. Komen er voor 2018 geen nieuwe bezuinigingsrondes meer bij?
9. Is er op de Bieb extra bezuinigd om het cultuurcluster te kunnen financieren? Zo ja, om hoeveel extra bezuinigingen gaat het dan?
10. Waarom komen de gevolgen van de nieuwe bezuinigingsopgave uit de Kadernota voor de cultuur niet in de begroting aan de orde, net als bij de sport en het welzijn? Waarom moeten die voor cultuur apart besproken worden? Hoe kan de raad de verschillende terreinen zo tegen elkaar afwegen?

Over de visie op de Bieb

11. Hoe ziet het college de bibliotheekvoorziening in Zaanstad op langere termijn? Welk belang schrijft het college toe aan een bibliotheekvoorziening in de gemeente? Is er in de toekomst in Zaanstad nog plaats voor een Bieb volgens dit college? Of is het de bedoeling dat de Bieb helemaal verdwijnt?
12. Hoe verklaart het college de groeiende aantallen leden en bezoekers van de Bieb? Bent u het met ons eens dat zij duiden op een toenemende behoefte van de inwoners van Zaanstad aan een bibliotheek met goed bereikbare vestigingen? Of heeft u hier andere verklaringen voor? Onderschrijft het college de conclusie van de directeur van de bibliotheek dat het bureau BMC over de bezoekersaantallen van de bibliotheekvoorziening in Rotterdam aanvechtbare cijfers en conclusies heeft aangeleverd? Bent u het met ons eens dat er op dit moment nog geen enkel teken is van een afnemende belangstelling voor de Bieb van Zaanstad? Welke conclusie trekt u hieruit? Hoe kijkt u aan tegen het gebruik van ‘ebooks’ in dit verband?
13. In de toekomstagenda wordt gesproken over twee vestigingen van de Bieb: één in Noord en één in Zuid en een voortzetting van de dienstverlening van de twee biebbussen voor basisscholen. Ook is er op pagina 12 sprake vaneen mobiele voorziening voor diegenen die niet zelfstandig naar een biebvestiging kunnen reizen, die het college wil handhaven. Wat is dit voor voorziening? Bevat het voorafgaande de visie van de gemeente op de Bieb tot 2018? Zo ja: wat is hiervoor nodig in financiële zin? Heeft het college becijferd of deze voorzieningen mogelijk zijn in het licht van alle voorgenomen bezuinigingen? Is het college dan ook bereid om deze visie financieel mogelijk te maken tot 2018? Met andere woorden: ligt het financiële en inhoudelijke kader met deze toekomstagenda tot en met 2017 vast?
14. Realiseert het college zich dat sluiting van de Bieb, of van een aantal filialen, onomkeerbaar is? Hoe legt u aan de beroepskrachten, de vrijwilligers en de gebruikers uit dat “de huidige variëteit aan culturele functies” toch behouden blijft in de ogen van dit college? Hoe kunnen zij in de ogen van het college voorzien in de functies van een bibliotheekvoorziening?
15. Mocht de bibliotheek de deuren moeten sluiten, hoe wil het college dan de functies invullen die de bibliotheek nu vervult, zoals leesbevordering bij de jeugd, de aantrekkelijkheid van onze gemeente verhogen, toenemende sociale en culturele functies voor bibliotheken nu buurthuizen wegvallen, dienstverlening aan ouderen die niet bekend zijn met digitale media, etcetera?

Over de communicatie met de Bieb

16. Hoe is de communicatie met de Bieb verlopen over deze toekomstagenda en de bezuinigingen?
17. Wanneer is de Bieb ingelicht over welk bedrag aan bezuinigingen? Is dit ook schriftelijk gebeurd?
18. Is er met de Bieb overlegd over de invulling van de bezuinigingen? Bijvoorbeeld over het sluiten van vestigingen? Zo ja, waaruit bestond dit overleg en zijn hier ook verslagen van?
19. Heeft de Bieb gevraagd om duidelijkheid over de bezuinigingen en zo ja hoe vaak? Hoe heeft het college daarop gereageerd? Is dit vast gelegd?
20. Is er met de Bieb overleg geweest over de visie op langere termijn? Zo ja, hoe zag dit overleg er uit en zijn hier ook schriftelijke verslagen van?

Over de toekomst

21. De Bieb geeft aan te hebben toegewerkt naar forse bezuinigingen, maar deze nieuwe bezuinigingen niet meer in de begroting te kunnen verwerken. Het sluiten van vestigingen lost volgens de Bieb de problemen niet op. Is hierover overleg geweest met de gemeente? Zo ja, wat is daar uit gekomen, en zo nee, waarom niet?
22. Als de Bieb de nieuwste bezuinigingen niet meer kan verwerken in de begroting kan zij naar de rechter stappen. Wil het college het daarop laten aankomen? Wat doet het college om dit te voorkomen?
23. De Bieb is verantwoordelijk voor 65 werknemers. Sluiting van filialen moet worden voorbereid. Is er een goed sociaal plan? Hoeveel tijd is er nodig om dit uit te voeren? Is hierover overleg geweest en zo ja wat is daar uit gekomen?
24. Er is ook een kans dat de Bieb om niet failliet te hoeven gaan de deuren zal sluiten. Wat onderneemt het college om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt?
25. Realiseert het college zich dat sluiting van de Bieb, of van een aantal filialen, onomkeerbaar is? En dat een aantal functies verloren zullen gaan? Zie vraag 15.
26. Heeft het college de inventaris van de bibliotheek in Wormer aangeboden aan de gemeente Wormerland? Zo ja, is hierover overlegd met de Bieb en heeft die hiermee ingestemd? Is het college zich ervan bewust dat de inventaris van de bibliotheek eigendom is van de stichting de Bieb en niet van de gemeente Zaanstad?

U bent hier