h

Onze nummer 4: Nora Swagerman

2 november 2013

Onze nummer 4: Nora Swagerman

Nora Swagerman (1943) woont in Krommenie en staat nummer 4 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraads-verkiezingen in maart volgend jaar. Nora is een gepokt en gemazeld SP'er met bestuurlijke capaciteiten en scherp analytisch vermogen. Zij heeft in het 'Scandinavische model' van de verzorgingsstaat een glimp gezien van wat er met onze rijkdom mogelijk is in Nederland, als die rijkdom eerlijk wordt verdeeld.

Dit is de tekst van Nora's motivatie voor een verkiesbare plaats op de lijst tijdens de ledenvergadering op 23 oktober waar zij werd gekozen.

"Mijn naam is Nora Swagerman en ben in 1943 in Amsterdam geboren. Vanwege mijn werk ben ik eind jaren tachtig in Krommenie terecht gekomen en woon daar nog steeds.

"Vrienden van mij nodigden mij eens uit om een avondje mee te gaan naar een bijeenkomst van de SP en ik ben eigenlijk nooit meer weggegaan. Vele jaren ben ik met veel plezier actief geweest in onze afdeling als afdelingsvoorzitter, ik was ook regiobestuurder en lid van het landelijke bestuur.

"Na mijn aftreden wilde ik het wat rustiger aan doen, maar dat is niet echt gelukt. Al snel zat ik weer in allerlei besturen en werd ik oa. voorzitter van het WijkBeheer Krommenie en was ik actief in de Bewonersraad van Parteon en in buurtcentrum de Pelikaan. Op zich zijn dat geen politieke functies, maar in die sferen is de politiek niet weg te denken, zeker als daar de bezuinigingen ook toeslaan.

"Afgelopen zomer heb ik enige maanden in Scandinavië bij mijn kinderen doorgebracht en in alle rust het politieke klimaat in Nederland kunnen overdenken.
De Scandinavische samenleving is een zeer sociale samenleving en ik werd mij steeds meer bewust dat wij ons in Nederland al onze sociale verworvenheden met een soort gelatenheid laten ontnemen.

"Alles wat er opgebouwd is om een menselijke maatschappij te scheppen, waarin de overheid het als haar taak ziet alle inwoners een menswaardig bestaan te bieden, wordt met allerlei fraaie kretologieën om zeep geholpen. Kreten als 'de krachtige burger/de burger neemt weer de verantwoording voor zichzelf enz.' moeten de mensen er van overtuigen dat de overheid geen taak meer heeft en dat ieder mens voor zich zelf dient te zorgen. En kan hij dat niet, jammer dan! Klop maar bij de buren aan!

"Volgens mij is dat een richting die we niet op moeten willen gaan, in het verleden hebben wij op democratische wijze besloten dat de overheid een aantal taken in haar pakket heeft die er op gericht zijn een coherente, sociale samenleving te bewerkstelligen en dat moeten wij ons niet laten ontnemen.

"Eén van de zinnen van het oude lijflied van de SP was 'Blijf niet mokkend aan de kant staan' en dat wil ik dan ook maar niet doen. Graag wil ik mij de komende raadsperiode inspannen en strijden voor een menswaardige en een gelijkwaardige maatschappij en in het bijzonder voor een solidair Zaanstad.

"Dus strijd mee, denk mee en stem op de SP!"

U bent hier