h

Fakkeloptocht: "De 27ste keer alweer"

27 december 2013

Fakkeloptocht: "De 27ste keer alweer"

Altijd op 24 december en altijd om 19.30 uur wordt er verzameld voor de fakkeloptocht tegen discriminatie bij de Groote Weiver. Natuurlijk, de Groote Weiver was eerst op een andere plek en natuurlijk, we verzamelden tussentijds ook wel eens bij De Lorzie, maar de fakkeloptocht was er de vorige 26 jaar ook al.

Tekst: Anna de Groot
Foto: Peter Tange

Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/ Waterland zei er dit jaar het volgende over: “Helaas blijft het nodig om tegenwicht te bieden aan onverdraagzaamheid. Afgelopen najaar gaf de Raad van Europa Nederland (opnieuw) een tik op de vingers, omdat de bestrijding van discriminatie hier onvoldoende werd geacht. De gezamenlijke anti- discriminatiebureaus ontvingen ook in 2013 duizenden klachten van mensen die zich onheus bejegend voelden vanwege hun afkomst, handicap, geslacht, godsdienst, seksuele gerichtheid of andere niet ter zake doende kenmerken. Dat aantal groeit al jaren, maar is desondanks slechts het topje van een flinke ijsberg. Ook in de regio is een verharding merkbaar. Het debat over de multiculturele samenleving wordt scherper en ongenuanceerder. De Nederlandse Volksunie doet in 2014 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend. Het propagandamateriaal van deze extreem rechtse partij wordt sinds kort ook af en toe aangetroffen in de Zaanstreek.”

Voor de deelnemers aan de jaarlijkse fakkeloptocht hoort het helemaal bij kerstmis. Op 24 december ga je een statement maken tegen discriminatie. Bijna alle mensen die met de optocht meelopen zien elkaar jaarlijks. De gang van zaken is vertrouwd. Eerst een toespraak of een optreden door een bezielde vrouw of man, daarna met z’n allen – vergezeld door het Alkmaars Straatorkest - naar buiten. Dit jaar was het een makkie, het was niet glad, het was niet koud en de regen was net opgehouden met bakken naar beneden te komen.

Of het nu kwam door die regen ’s middags …………? In elk geval deden dit jaar aanzienlijk minder mensen mee aan de fakkeloptocht. Het wordt dus tijd om nieuwe mensen te betrekken. Iets voor onze vrienden en bekenden rechts van het midden die zich tóch met hand en tand verzetten tegen discriminatie? Eens een keer naar de kerkdienst ’s ochtends op 25 december en de nachtmis overslaan? We zien jullie graag op 24 december 2014 om 19.30 uur. Bij de Groote Weiver, ja! Trouwens, de nachtmis blijft na de optocht tot de mogelijkheden behoren.

O ja, er was een nieuw spandoek. ‘Geef angst en haat geen stem!’ staat erop.

U bent hier