h

Nu al een legende?

4 december 2013

Nu al een legende?

Bij de naam Halewijn denken we altijd aan dappere ridders en kuise jonkvrouwen. In de krant van afgelopen zaterdag 30 november stond een ingezonden brief van Harold Halewijn, voormalig voorzitter van de contactcommissie Oostknollendam. Hij stelt in zijn ingezonden brief dat het tijd is voor verkiezingen. Dat vindt de SP ook. Sterker nog, de SP wéét dat er op 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen zullen zijn.

Interessant is het natuurlijk om te weten waaróm Harold Halewijn het tijd vindt voor verkiezingen. Hij voert zijn slechte relatie met wethouder Ronald Hendriks aan, veegt het democratisch principe terzijde en prijst terloops het inmiddels uitstekende gezichtsvermogen van wethouder De Groot, die na twee staaroperaties weer volledig in staat is tot het betere leeswerk.

Niets voorgevallen

Een recente 'commissievergadering' (in Wormerland heet dit 'voorronde') over het Wormer- en Jisperveld kunnen wij ons niet voor de geest halen. Of het moet de vergadering zijn die over het 'wandelpad' ging, waarin wethouder De Groot de aanwezigen beloofde zo spoedig mogelijk in bestuurlijk gesprek te gaan met Natuurmonumenten. Behoudens enkele ongepaste opmerkingen van een ex- wethouder van Wormerland is daar niets voorgevallen dat een vertegenwoordiger van GroenLinks zou kunnen ervaren als 'het raadslid mocht alleen luisteren, geen opmerkingen of vragen stellen'.

Samenwerking

En dan was er in de raadsvergadering van 26 november de kwestie van het al dan niet deelnemen aan de doorontwikkeling van de regionale samenwerking. De meerderheid van de raad koos er, zoals ze al eerder deed, niet voor om door te gaan in de samenwerking in MRA- verband als de gelegenheid zich hiervoor voordoet. Dit - onder meer - vanwege het feit dat de kleine gemeente Wormerland, met slechts één regioraadslid, zeer weinig tot niets in de melk te brokkelen heeft in dergelijk grote verbanden.

Provincie

De raadsmeerderheid in Wormerland kiest ervoor om zich in provinciaal verband te laten vertegenwoordigen door de gekozen leden van Provinciale Staten. De fractie van GroenLinks kiest voor de getrapte vertegenwoordiging in de Stadsregio (straks MRA, nóg groter). Merkwaardig dat GroenLinks vaak opmerkingen maakt waaruit blijkt dat zij zich niet democratisch vertegenwoordigd voelt in de raad van Wormerland en tegelijkertijd kiest voor een vertegenwoordiging van de gemeente in de duidelijk niet democratische Stadsregioraad (die niet door het volk gekozen is).

College

En dan het college. Dat houdt zich aan collegiaal bestuur. Binnenskamers kunnen de leden van mening verschillen, naar buiten toe is het college een eenheid en spreekt met één mond. Deze eenheid van bestuur is noodzakelijk om het vertrouwen van de bevolking in het openbare bestuur vast te houden.
Gezien in dit licht is het dan ook een goede zaak dat collegeleden elkaar helpen en elkaar soms bijstaan bij de beantwoording van vragen uit de raad, bijvoorbeeld de vraag aan welke intergemeentelijke samenwer- kingsverbanden Wormerland meedoet op het gebied van economie. Dat kan door middel van het doorgeven van een briefje. En na twee staaroperaties is wethouder De Groot gelukkig weer uitstekend in staat om het kriebelhandschrift van wethouder Hendriks te lezen.
Overigens is men in Wormerland heel tevreden over het college, zie het onderzoek van ‘Waar staat je gemeente’: https://wormerland.sp.nl/nieuws/2013/11/onderzoek-waar-staat-gemeente-wo...

Stabiliteit

Een dappere ridder aan de leiding van GroenLinks. Dat moet de 'zwakke raad', zoals Harold Halewijn het noemt (maar waar ook de huidige fractie van GroenLinks toe behoort), welhaast tot een sterke volksvertegenwoordiging maken. Voor GroenLinks is het hopen dat de inwoners van Wormerland massaal kiezen voor Harold Halewijn, zodat hij niet nu al een legende wordt. Voor een stabiel bestuur is het overigens te wensen dat de inwoners weer overwegend op de SP en VLW zullen stemmen.

Op 10 december is er een openbare informatieavond voor inwoners 'Hoe werkt de gemeente'. Voor iedereen die altijd al heeft willen weten hoe een gemeente nu precies werkt. En die wil weten wat de verschillende rollen zijn van gemeenteraad en college. Op die avond wordt in heldere taal uitgelegd hoe de gemeente werkt. De avond is in het gemeentehuis van Wormerland en de aanvang is 20.00 uur. Aanmelden kan bij de raadsgriffie.

Afdelingsbestuur SP Wormerland

U bent hier