h

Onderzoek: SP staat dichtst bij achterban

8 december 2013

Onderzoek: SP staat dichtst bij achterban

Het is onderzocht en zoals bij veel onderzoeken blijkt ook nu weer dat wat we allang weten inderdaad klopt: SP-raadsleden staan het dichtst bij de achterban. D66-raadsleden het minst.

Het vertrouwen in het gemeentebestuur is onder SP-stemmers erg laag. De onderzoekers verbazen zich daarover, maar ook weer niet. Want de SP valt vaak buiten de boot als het gaat om collegedeelname. Ja, ook dat verbaast niet, want het zijn vaak de gevestigde partijen die de SP liever zien gaan dan komen. Logisch dus dat SP-stemmers weinig vertrouwen hebben in hun stadsbestuur. Het onderzoek kabbelt nog even door.

Linkse partijen als SP, GroenLinks en (of inmiddes minder linkse) PvdA hechten veel waarde aan het bouwen van woningen. Rechtse partijen als VVD vinden daarentegen het aanleggen van parkeerplekken erg belangrijk. Ook zegt het onderzoek nog dat leden van lokale partijen het meest lijken op de rechtse partijen in hun opvatting over wat belangrijk is.

Echt schokkend is het allemaal niet, wel leuk om een keer zwart op wit te lezen. Het einde van het onderzoek is toch ook weer frappant: binnen de VVD-achterban is duidelijk minder vertrouwen in het college. Opvallend omdat de VVD vaak in het college zit en dat verklaart volgens de onderzoekers de grote uitwisseling tussen de VVD- en PVV-stemmers. Het onderzoek is verschenen in het VNG Magazine, het tijdschrift van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Emile Roemer over dit onderzoek:

Deze week las ik de resultaten van een interessant onderzoek onder raadsleden. André Krouwel, onderzoeker en maker van het kieskompas, onderzocht of raadsleden dezelfde onderwerpen belangrijk vinden als de mensen die op ze gestemd hebben.

De uitkomst is bijzonder: SP-raadsleden vertegenwoordigen hun achterban het best. Dat is een felicitatie waard voor die honderden SP-raadsleden die dag in dag uit samen met hun afdelingen hun werk doen.

Onze kiezers vinden zorg en wonen de belangrijkste onderwerpen. Goed dus dat onze raadsleden daar veel aandacht aan besteden. De SP is dé partij die staat voor goede (thuis-)zorg en betaalbare woningen, of dat nu koop- of huurhuizen zijn.

U bent hier