PvdA bedankt: nieuwe bijstandsregels leiden tot uitsluiting
PvdA bedankt: nieuwe bijstandsregels leiden tot uitsluiting
De kostendelersnorm – het korten op de uitkering voor mensen die een woning delen of voor elkaar zorgen – brengt mensen met een beperking in zware financiële problemen. De negatieve inkomenseffecten voor uitkeringsgerechtigden lopen op tot wel 34%. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud, in opdracht van de SP. "Een groot deel van de bijstandsgerechtigden en arbeidsgehandicapten zakt door het ijs en heeft onvoldoende geld om mee te doen in de samenleving. De kostendelersnorm is een samenwoonboete en ontmoedigt mantelzorg", zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. En dat helaas dankzij het kabinetsbeleid van Jetta Klijnsma van de PvdA!
Het Nibud berekende de gevolgen van samenwoonboete voor verschillende groepen mensen en keek daarbij naar alle inkomsten en noodzakelijke uitgaven (zoals woonlasten, zorgkosten en energiekosten). Een alleenstaande ouder met een thuiswonend meerderjarig kind in de bijstand houdt na de plannen van Klijnsma met z’n tweeën per maand 61 euro over om mee te kunnen doen. Twee gehuwde jonggehandicapten die met de plannen van Klijnsma straks van de Wajong naar de bijstand moeten, houden gezamenlijk € 56 per maand over voor sociale participatie.
Karabulut: "Deze cijfers zijn schokkend. Het kabinet spreekt over een participatiesamenleving, maar maakt het voor mensen met een beperking of een dunne portemonnee onmogelijk om echt mee te doen. Mensen worden met deze maatregelen moedwillig in een isolement gebracht."
Ook mensen die samenwonen en voor elkaar zorgen worden zo door Klijnsma’s kostendelersnorm gestraft. Karabulut: "Het is een aanval op mantelzorgers en raakt de sociale samenhang en solidariteit in Nederland. In Nederland zijn er bijna 500.000 overbelaste mantelzorgers. Naast overbelasting komen ze nu ook nog eens in de financiële problemen."
Zaans SP-raadslid Sonja van Elmpt: "Dit gaan we ook merken in Zaanstad. Wij mogen hier weer proberen te repareren wat Haags beleid in onze wijken en dorpen stuk maakt. Tegelijkertijd wordt de ruimte voor eigen beleid van gemeenten steeds kleiner. Hoe kan een PvdA in Den Haag hier nu voor verantwoordelijk zijn en een PvdA in het Zaanse college dit uit willen voeren?"
- Het volledige rappport van NIBUD (in PDF)
- Zie ook:
- Fractienieuws
- Sociaal