h

Tegenprestatie?!

1 januari 2014

Tegenprestatie?!

Bij het lezen van dit stuk in De Volkskrant werd ik toch boos! Het woordje “tegenprestatie” staat terecht tussen aanhalingstekens. De bijstand brengen we met zijn allen op en behoeft geen tegenprestatie. Geld voor een tegenprestatie is immers loon.

Door Irma Koopman (weblog), SP Heerlen

De uitzichtloosheid bij langdurige bijstand voorkom je niet door ze nietjes te laten uithalen, maar door ze een baan (MET LOON) te geven! Dat het kabinet zich daarmee bezighoudt ipv het opjagen van mensen die graag alleen een boterham eten. Vrijwilligerswerk waar je toe gedwongen wordt is niet iets om trots op te zijn, het zet je weg als een grote loser. Je kunt immers nog niet eens zelf vrijwilligerswerk krijgen.

Mensen worden gedwongen hun geliefde vrijwilligerswerk op te geven om door het DWI aangewezen werk te doen. Baanverdringend werk als groenvoorziening, huishoudelijk werk, strijken, etc.
Perspectief? Er is geen perspectief! Er komen echt geen banen bij! Dit kabinet breekt de economie (en dus werkgelegenheid) sneller af dan het ooit weer kan worden opgebouwd. Veel bedrijven zullen niet terugkomen nadat dit kabinet eindelijk weg is. Vooral het MKB lijdt onder het gebrek aan koopkracht van mensen.

Het is dus kortzichtig en tendentieus om net te doen of die “tegenprestatie” gaat leiden tot een betaalde baan. Dat weet meneer Kampen, hij schreef immers zelf een betoog “DWI vrijwilliger verdient beter” (google maar). Respectvolle benadering van ambtenaren van de DWI is een voorwaarde die niet waargemaakt wordt. Immers zij worden afgerekend op cijfers, de dwang telt ook daar. Wanneer iets een werkbespreking is, dan noem het ook zo! Noem het geen pauze en pak dan gelijk een alleenstaande moeder 30% inkomen af!

Respect is ver te zoeken, juist van politici die iedere bijstandsgerechtigde wegzetten als klaploper terwijl ze zelf dagelijks banen laten verdwijnen door kortzichtige bezuinigingen. Bovendien weten we allemaal dat er in de bijstand ook heel veel mensen zitten met een “vlekje”. Psychiatrisch patienten, gehandicapten, zwakbegaafden, etc. en daar komen straks noch honderdduizend WAjongers bij.

Sorry hoor maar dit stuk en dit beleid zijn stupide: ER IS GEEN WERK!

Als je dan ook nog leest hoe Thomas Kampen eerder (voordat de PvdA in dit kabinet zat) schreef over dwangarbeid, dan wordt je helemaal boos. Zelfs docenten van de UvA draaien met de PvdA mee blijkbaar!

Dit stuk publiceren we als tegengif tegen leugens of verdraaiingen in de media of door rechtse politici.

U bent hier