h

Volstrekt normaal

27 januari 2014

Volstrekt normaal

De kop van het artikel in Binnenlands Bestuur van 27 november 2013 luidde: “Gemeenteraden hebben zicht noch grip op uitvoering bijstand”. Hiermee scoorde het ingeschakelde externe bureau van de rekenkamercommissies Wormerland en Oostzaan zo ongeveer de hoofdprijs. De gemeenteraad van Wormerland was onthutst, want ook aan de gemeenteraad werd een fors verwijt gedaan met betrekking tot de alertheid. De gemeenteraad heeft volgens het rapport immers het college van B en W van Wormerland niet voldoende gecontroleerd.

De SP- fractie twijfelde sterk aan de uitkomsten van het rapport. Immers, de SP vat haar controlerende taak zeer serieus op. Deze serieuze taakopvatting leidt in veel gevallen tot het doen van een eigen onderzoekje of het stellen van schriftelijke vragen. Helemaal duaal, dus. Ook over de toename van het bijstandsvolume en de toename van de kosten van de WWB werden door de SP- fractie regelmatig schriftelijke vragen gesteld.
Het is natuurlijk ook heel vreemd dat in Wormerland sedert 2003 het aantal klanten van de bijstand volgens het rekenkamerrapport gestegen is met een percentage van 65, terwijl de landelijke stijging in die periode gemiddeld 15% was. Wormerland is een doodnormale kleine gemeente in de Randstad, dus een stijging met 65% achtte de SP- fractie in elk geval buitengewoon merkwaardig.

Uiteindelijk, na uitgebreid onderzoek van het college, bleek dat de stijging van het aantal klanten van de bijstand van Wormerland in de periode 2003- 2012 tussen de 15 en 16 procent uitkwam. Volstrekt normaal, dus. Tijdens de tweede termijn van de bespreking van dit onderwerp in de voorronde moest de vertegenwoordiger van de rekenkamer dan ook flink gas terugnemen. Dat ging niet van ganser harte. Zijn verklaring was op dat moment: “de cijfers van het rekenkamerrapport en de cijfers van het college zijn beiden juist”. Hoe kan dat nou mogelijk zijn ……………….

Uiteraard wordt in Wormerland, net als in alle andere gemeenten in Nederland, steeds meer geld uitgegeven aan bijstandsuitkeringen. Ook dat is logisch, gezien het feit dat er steeds meer mensen in de bijstand komen omdat er geen werk is. In 2012 hebben 288 gemeenten bij de Toetsingscommissie WWB een verzoek ingediend voor een incidentele aanvullende uitkering (IAU) over 2011. Gemeenten die het niet aanvroegen waren vermoedelijk niet in de gelegenheid een aanvraag te doen omdat zij reeds drie maal een incidentele aanvullende uitkering kregen. Van sommige gemeenten werd de aanvraag overigens afgewezen. In 2011 hebben gemeenten samen het budget voor gemeentelijke inkomensvoorzieningen (Buig-budget) met 675 miljoen euro (17%) overschreden. 96% van de gemeenten had een tekort op het inkomensdeel. Het verschil tussen de gemiddelde prijs van een uitkering op basis van toegekend budget en op basis van uitgaven was ruim 2.000 euro per jaar. Over 2010 hebben 226 gemeenten een IAU gekregen, samen ruim 76 miljoen.

Met de re-integratie van mensen in de WWB wijkt de gemeente Wormerland ook niet af van het landelijk gemiddelde Ruim 9 procent van de bijstandsontvangers in Nederland van eind 2010, vond in 2011 een baan (cijfers CBS). In Wormerland hadden eind 2010 15 van de 155 bijstandsontvangers een baan gevonden, dat is bijna 10%. In 2010 was de re-integratieprestatie van de gemeente Wormerland dus volstrekt gelijk aan de landelijke prestatie.

Met andere woorden ………. Wormerland is wat de cijfers en de re- integratieprestatie van de bijstand een volstrekt normale gemeente met volstrekt normale prestaties. Maar het kan natuurlijk altijd beter …….

O ja, Dagblad Zaanstreek van 24 januari 2014 meldt dat de bedrijven in de Zaanstreek laks zijn met het aannemen van uitkeringsgerechtigden. De medewerking van de bedrijven is beslist nodig als het gaat om het terugdringen van het aantal mensen in de WWB.

U bent hier