h

Fietspad langs Haansloot in Krommenie overbodig en te duur

9 februari 2014

Fietspad langs Haansloot in Krommenie overbodig en te duur

Carla SchuddeboomWie wil er nu geen fietspaden? De SP wel. Wij zijn voor het bevorderen van alle vormen van langzaam verkeer. Bij het vaststellen van visies en structuurplannen steunen we de plannen voor wandelpaden en fietspaden. Zeker, ons mooie veenweidelandschap moet toegankelijk zijn voor de mensen die ervan willen genieten. Groen moet zichtbaar zijn. We zijn, vrijwel als enige partij in de Zaanse raad, kritisch over het investeren in meer asfalt, zoals de aanleg van de A8-A9. Zaanse milieu- en natuurorganisaties vinden bij ons een open oor voor de belangen die zij vertegenwoordigen. Maar dat wil niet zeggen dat we klakkeloos instemmen met geld verslindende en overbodige plannen. Zeker niet in deze tijd waarin er bijna geen geld meer is voor thuiszorg en bibliotheken en buurthuizen vechten voor hun overleving. Als er dan toch zo nodig bezuinigd moet worden, dan willen wij het geld niet over de balk gooien.

Door Carla Schuddeboom, steunfractielid

Overbodig en dubbelop

Het project om een fietspad aan te leggen langs de Haansloot in Krommenie is zo'n overbodig en duur plan. Volgens de informatie die raad eind november vorig jaar ontving zou dit fietspad nodig zijn omdat de Krommenieër Woudpolder tot nu toe slecht bereikbaar zou zijn. Het nieuwe fietspad moet de Rosariumlaan verbinden met de Westdijk. De Westdijk zou nu vanuit Zaanstad-Noord alleen te bereiken zijn via de wijk.

Iedereen die de situatie ter plaatse kent weet dat het bovenstaande niet klopt. De Krommenieër Woudpolder (bedoeld is vermoedelijk de betrekkelijk kleine Krommenieërpolder, maar dit terzijde) is op allerlei manieren te bereiken. Zelfs vanaf de Provinciale weg, zonder door de wijk te hoeven fietsen. Anderzijds zou men ook voor dit voorgestelde fietspad door de wijk moeten fietsen en – heel onveilig - de Rosariumlaan moeten oversteken in een bocht.

Doorslaggevend voor onze mening dat het om een overbodig project gaat is het feit dat er parallel aan het geplande tracé, op misschien 150 meter afstand, al een goed te fietsen route ligt: via de Zilverschoonlaan. Nu al fiets je zo van de Rosariumlaan naar de Westdijk, zelfs in minder tijd! In de Zilverschoonlaan worden nota bene op dit moment fietsstroken aangelegd aan beide zijden van de weg. Als dat niet dubbelop is...

Te duur

En hoe duur gaat dit fietspad worden? De ambtenaren wilden onze vragen hierover niet beantwoorden. We kregen te horen dat de financiële informatie geheim moest blijven met het oog op de komende aanbestedingen.

Bij de presentatie van dit plan in buurthuis de Pelikaan is een bedraag van 700.000 Euro genoemd. De Stadsregio betaalt 40%. De provincie misschien de helft van de rest. Dat betekent dat Zaanstad minimaal ruim twee ton voor haar rekening moet nemen en als het tegen zit ruim vier ton. Plus elk jaar € 6000 voor onderhoud, jaar in jaar uit. Is dat niet erg veel geld voor een paar minuten fietsen met uitzicht op het groen in plaats van op de huizen van de Zilverschoonlaan? Want dat zou in feite het enige verschil zijn als dit fietspad wordt aangelegd.

Protest van burgers

De ongeveer zeventig aanwezigen bij de presentatie van dit plan reageerden in meerderheid afwijzend. Geen wonder, gezien het bovenstaande. Ook vanuit de hoek der natuurbeschermers en vogelliefhebbers zijn grote bezwaren geuit. Zij hebben zich verenigd in de actiegroep 'Behoud Krommenieërpolder' en hun bezwaren geuit in een brief aan alle fracties. Namens hen kwam de heer Langewis inspreken. Het actiecomité protesteert ook tegen het 'Boerenlandpad', een wandelpad dat nota bene dwars door de Krommenieërpolder is geprojecteerd, terwijl het fietspad tenminste nog langs de rand moet komen. Zelfs als dat wandelpad in het broedseizoen wordt gesloten zal er van de rust die weidevogels nodig hebben in deze kleine polder weinig overblijven. Het zou volgens ons dan ook het beste zijn om beide paden te schrappen.

Afgelopen donderdag werden de plannen op initiatief van de SP besproken in het Zaanstad Beraad. De discussie bleef toen een beetje steken in de wenselijkheid van van het open stellen van het buitengebied en van fiets- en wandelpaden in het algemeen. Daar zijn wij het als SP helemaal mee eens. Maar nu gaat het over het nut, de negatieve gevolgen en de kosten van dit pad in het bijzonder. Helaas konden nog niet alle partijen hun licht op deze vragen laten schijnen. De discussie wordt dus voortgezet in het volgende Zaanstad Beraad, op dinsdag 11 februari aanstaande.

U bent hier