h

In debat met Sadet Karabulut en Anna de Groot

13 februari 2014

In debat met Sadet Karabulut en Anna de Groot

Woensdag 12 februari 2014, een stormachtige avond zowel binnen als buiten het Wapen van Wormer. Want er werd stevig gedebatteerd over een stevig thema: “werk, geen werk, loon of uitkering”. Geen volle bak, misschien vanwege het slechte weer, maar juist door de intieme setting kon iedereen volop aan het woord komen en zijn/haar zorgen uiten over het pakket aan wetgeving waar dit kabinet aan werkt en de gevolgen die dit voor grote groepen in de samenleving zal hebben.

Voor de pauze werden SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut en SP wethouder Wormerland Anna de Groot geïnterviewd door gespreksleider Willem Croese (Henk Mak, lijsttrekker SP Wormerland, was door ziekte verhinderd) en konden zij hun standpunten over het thema uiteenzetten. Na de pauze was er gelegenheid tot vragen stellen.

Veel vragen hadden betrekking op de Participatiewet, die op dit moment wordt behandeld in de Tweede Kamer, afkomstig van Staatssecretaris mevrouw Jetta Klijnsma. Daarin wordt onder andere bepaald dat er vanaf 2015 niemand meer wordt toegelaten tot de Sociale Werkvoorziening (SW) en dat van de huidige 100.000 werkplekken in de SW er 70.000 moeten gaan verdwijnen. Deze mensen blijven, omdat zij in de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) zitten, onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten, maar de gemeenten moeten ervoor zorgen dat zij werk krijgen in het bedrijfsleven en bij de overheid. Maar geld om deze mensen te begeleiden is er niet. Ook gaat de cao op slot en is er geen geld voor een goede pensioenregeling. Verder zullen alle mensen met een Wajong uitkering worden herkeurd en wie kan werken moet 5% van zijn/haar uitkering inleveren. Ook deze mensen moeten een plekje vinden op de arbeidsmarkt.

De staatssecretaris heeft weliswaar een afspraak met de werkgevers dat er voor mensen met een beperking 100.000 banen gecreëerd worden en de overheid heeft beloofd daar nog eens 25.000 banen bij te doen, maar dit wordt pas geëffectueerd in 2026 en de herkeuringen zullen al veel eerder plaatsvinden. Bovendien zijn er voor mensen zonder beperking al veel te weinig banen, de werkloosheid in Nederland nadert de 700.000, dus als deze moeilijke groep ook op de arbeidsmarkt komt, is er voor hen weinig tot geen perspectief. Daar komt bij dat de te creëren banen ook nog eens in het laagste segment zullen zitten, op het wettelijk minimumloon.

Ook veel zorgen waren er over de aanscherping van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Uitkeringsgerechtigden worden verplicht een tegenprestatie te leveren in de vorm van vrijwilligerswerk en omdat dit niet tot verdringing op de arbeidsmarkt mag leiden, zijn dit veelal nutteloze klusjes die meer het karakter hebben van een taakstraf. Verder wordt de wet in zijn geheel aangescherpt en zijn bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld verplicht te verhuizen als er elders in het land een baan voor ze is en wordt de “kostendelersnorm” ingevoerd, waarbij zelfs AOW’ers niet gespaard worden.
Verder behandelt de Kamer op dit moment nog een wetsvoorstel van Minister Lodewijk Asscher waarin een versoepeling van het ontslagrecht, het beperken van opeenvolgende arbeidscontracten en een beperking van de WW duur wordt geregeld. De vrees is dat daardoor uiteindelijk nog veel meer mensen zonder werk komen te zitten en op den duur in de Bijstand zullen terechtkomen.

De gemeenten krijgen er heel veel taken bij die zij met minder budget zullen moeten uitvoeren. Zij worden niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet (waaronder de afbouw van de SW), maar ook voor delen van de huidige AWBZ (begeleiding, dagbesteding, verzorging) en de nieuwe Jeugdwet, waarbij ook de jeugd-GGZ hoort. Zij zullen moeten gaan aanbesteden en de ervaring van Baanstede met Agens (inmiddels failliet) leert dat dit niet altijd tot goede resultaten leidt. Ook zal de Wet Maatschappelijke Ondersteuning per 2015 versoberd worden, de huishoudelijke ondersteuning zal bijvoorbeeld voor een groot deel wegbezuinigd worden.

De SP fractie in de gemeente Wormerland belooft zich desondanks te zullen blijven inzetten voor een sociaal en eerlijk beleid, al zal het met minder geld van het Rijk moeten. Het verkiezingsprogramma heet dan ook niet voor niets “Tegen de stroom in”.

De SP is fel gekant tegen al deze maatregelen, omdat het er steeds meer op lijkt dat alle uitkeringsgerechtigden als “luiwammesen” worden gezien die hard aangepakt moeten worden. En dat in tijden van economische crisis en een steeds hoger oplopende werkloosheid. De SP is van mening dat er veel meer gewerkt moet worden aan het stimuleren van de economie en het op peil brengen van de koopkracht, zodat er weer meer werkgelegenheid gaat ontstaan. Ook is de SP voorstander van het terugdringen van de marktwerking in onder andere de zorg en het openbaar vervoer, omdat dit alleen maar tot meer winstbejag en minder banen heeft geleid. Er zijn door de SP in de Tweede Kamer maar liefst 15 moties ingediend om de harde maatregelen van dit neoliberale kabinet te verzachten, tot nu toe zonder resultaat.

De boodschap is dan ook: blijf protesteren (de manifestatie in Den Haag op 11 februari tegen de afbraak van de SW en de bezuinigingen in op de Wajong was daar een goed voorbeeld van) en ga stemmen op 19 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen!

Linda Lute - redacteur Zaans Praatcafé

U bent hier