h

SPeerpunten SP belicht: zorg en welzijn

23 februari 2014

SPeerpunten SP belicht: zorg en welzijn

Meer zorgtaken gaan naar de gemeente. Er gaat veel veranderen in de zorg, de komende jaren zal de gemeente verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg en de begeleiding van mensen met een beperking of ouderen met dementie. De gemeenteraad zal belangrijke beslissingen moeten nemen die veel mensen persoonlijk raken.

Zorg volgens de SP: Menswaardig en respectvol

“De zorg voor de zwaksten in de samenleving is een graadmeter voor de mate van beschaving van een land”

Niet aanbesteden

Wij vinden dat de marktwerking in de zorg moet worden teruggedraaid en zullen daarom de zorgtaken van de gemeente niet via aanbestedingen regelen.
Geen concurrentie tussen organisaties, maar samenwerking is van belang en we gaan al helemaal niet voor de goedkoopste zorg. Dat betekent namelijk meestal dat de werknemers onder slechtere condities moeten werken.

Goede contracten met aanbieders waar we vertrouwen in hebben en die ook kunnen rekenen op werk en die aanbieders vervolgens aanspreken op kwaliteit geeft betere zorg en de gemeente meer grip op hoe de zorg wordt geleverd.

De jeugdzorg: het enige belang is het belang van het kind

In de jeugdzorg is het van belang dat zo vroeg mogelijk een juiste diagnose wordt gesteld als er iets aan de hand is met een kind. Dan kun je zorgen voor de juiste inzet van hulp.

Dat wil dan wel zeggen dat de deskundigheid van mensen die dat eerste contact hebben hoog moet zijn.
Pas als je zeker weet dat er niets ernstigs aan de hand is met een kind die behandeling van een jeugdpsychiater of orthopedagoog vereist, kun je bij opvoedingsproblemen met lichtere vormen van hulpverlening volstaan. Veel te zware middelen inzetten als er niet veel ernstigs aan de hand is kan echter minstens zo slecht zijn als te lichte middelen als dat wel aan de hand is. De deskundigen die dit moeten beoordelen moeten er daarom geen belang bij hebben welke hulp vorm wordt ingezet. Dus niet van te voren bepalen dat er geen doorverwijzingen naar een zware deskundigheid mag worden gegeven, maar ook niet andersom belonen dat voor kleine problemen veel te hoge deskundigheid wordt ingezet. Alleen wanneer het belang van het kind en het gezin voorop staat en er verder geen belangen meespelen kan dit worden bereikt.

Ouderen verdienen respect

Ouderen in onze samenleving worden vaak gezien als kostenpost en als ballast van de samenleving. De SP ziet de ouderen als mensen die juist wel een bijdrage geleverd hebben aan de maatschappij en nu nog steeds een belangrijke rol in de samenleving hebben. Ouderen kunnen hun levenservaring en kennis delen met andere generaties. Kortom ouderen verdienen ons respect.

Mensen die zorg of ondersteuning aanvragen doen dit niet voor niets. Vaak wordt te lang gewacht met het vragen om ondersteuning of mensen weten niet waar ze hulp bij kunnen krijgen. Het aanvaarden van hulp is ook niet gemakkelijk, je geeft daarmee een stukje zelfstandigheid op. Daarom is het van groot belang dat er goed gekeken wordt waar mensen echt mee geholpen worden en welke inzet er nodig is. Na een aanvraag moet het eerste gesprek door goed opgeleide mensen worden gevoerd. Hierdoor worden ernstige problemen op tijd onderkend en wordt de juiste hulp ingezet. Regels zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen rechtsongelijkheid en willekeur plaatsvindt, maar mogen niet leiden tot bureaucratische rompslomp en registratiegekte.

En verder

Kleinschalige teams die met elkaar verantwoordelijk zijn voor goede zorg en dienstverlening zijn efficiënt en effectief. Er wordt geïnvesteerd in samenwerking met vrijwilligersorganisaties en mantelzorgondersteuning. Je kunt mensen niet verplichten voor een ander te zorgen. Dat leidt tot verstoorde verhoudingen en slechte zorg.
Hulpmiddelen op proef instellen.

Om te voorkomen dat mensen hulpmiddelen krijgen die niet bij ze passen worden deze altijd eerst op proef gegeven. Pas als blijkt dat dat het juiste hulpmiddel is wordt deze toegewezen.

Kleinschalige buurtzorghuizen. We gaan werken aan een netwerk van kleinschalige buurtzorghuizen, waar mensen tijdelijk kunnen worden verzorgd als dat thuis niet kan. Daarnaast zijn er ook een aantal plaatsen voor permanent verblijf en kunnen de buurt(zorg)huizen dienen als uitvalsbasis voor de sociale wijkteams. Iedereen die met een zorgvraag bij de gemeente aanklopt krijgt één vast contactpersoon. Eén gezin één hulpverlener.

De gemeente zorgt voor een financieringssysteem waarbij topsalarissen door de gemeente niet worden vergoed.

Verder lezen?

U bent hier