h

Interview met Henk Mak en Anna de Groot

6 maart 2014

Interview met Henk Mak en Anna de Groot

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart stellen politieke partijen hun verkiezingsprogramma's op en de kandidatenlijsten vast. Voor de Socialistische Partij (SP) wordt het de tweede keer in de gemeente Wormerland. Van de zeventien raadszetels – verdeeld over zes fracties – wisten de socialisten in 2010 er drie stuks binnen te halen. Sindsdien vormt de SP samen met de Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) het College, geen geringe prestatie voor een partij die op dat moment nieuw was in de raad. Wethouder Anna de Groot en fractievoorzitter Henk Mak blikken terug en kijken vooral vooruit.

Henk Mak en Anna de Groot in actie tegen de bezuinigingen samen met Harry Slinger (Drukwerk²)

De twee SP'ers doen hun verhaal aan tafel in de sober ingerichte wethouderskamer van Anna de Groot. Zij steekt meteen van wal over de komende raadsperiode van 2014 tot en met 2018: “Wij moeten tegengas geven in de gemeente op het rampzalige regeringsbeleid, dat sociale voorzieningen ongelooflijk terugdraait naar bijna nul en ook de zorg voor milieu en landschap minimaliseert.” Henk Mak vult haar aan: “Precies, wij zetten nog meer de lijn in van honderd procent sociaal.”

SP Wormerland lijsttrekker Henk Mak

Het is een goed gebruik in de Nederlandse parlementaire democratie dat in Den Haag het landelijke beleid wordt bepaald. Echter de neoliberale koers van het kabinet Rutte-II (PvdA en VVD) is er eentje van meer, en nog eens meer marktwerking en doe het zelf maar, waarbij veel beleidsmatige zaken over de schutting van de gemeenten gaan.

Solidariteit

Anna de Groot: “Den Haag schrijft voor hoe wij het moeten doen in Wormerland en dat is vaak met 'geoormerkt' geld zodat je weinig kanten op kunt. Maar ik zoek altijd naar manieren om de sociale kanten overeind te houden, zo niet te verbeteren. Neem nou het zogenaamde 'Kindpakket' van staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Kinderen die in armoede leven moeten ook kansen krijgen. Zo'n pakket zou beschikbaar moeten zijn voor kinderen die opgroeien in een huishouden met een besteedbaar inkomen van minder dan 120 procent van het sociale minimum.

SP-wethouder Anna de Groot

In Wormerland kunnen deze kinderen hun zwemdiploma A halen in het openluchtzwembad 't Zwet en zij krijgen een jaarabonnement voor de toegang. En verder kunnen zij zich digitaal in de loop van het jaar 2014 aanmelden bij de gemeentelijke webshop waarop verenigingen zich aansluiten om hun activiteiten aan te bevelen. Kinderen krijgen dan van de gemeente in natura het lidmaatschap en (sport-)kleding, zodat zij mee kunnen doen bij hun favoriete club.”
SP-fractievoorzitter Henk Mak verwacht dat het de komende vier jaar nog zwaarder zal worden. “Kosten wat het kost gaan wij toch voor Wormerland honderd procent sociaal en daarvoor moet je creatief zijn. Waarom zou je bijvoorbeeld niet mensen die in armoede leven op geheel vrijwillige basis de gelegenheid geven om hun groenten te verbouwen in de openbare ruimte? Tegen de stroom in van egoïsme, zelfverheerlijking en eigen belang gaan wij door solidariteit de strijd aan tegen armoede, zodat de individuele maatschappij verdwijnt en er een samenleving komt voor iedereen.”

Energiezuinig

Landschap en milieu heeft de SP Wormerland hoog in het vaandel staan. Binnen de gemeente is er volop natuur (Jisper- en Wormerveld) en er zijn ook veel boerenbedrijven. Volgens Anna de Groot moet die combinatie in evenwicht blijven door niet het landschap uit te putten, zodat de groene longen van Wormerland voor mens en dier tot in de zeer verre toekomst blijven ademhalen.

Nieuwe woningen worden al gebouwd met het label 'energiezuinig'. Verder is het de wens van de SP'ers om woningen te renoveren, zodat ook oudere huizen voldoen aan de norm van energiebesparing.
“Met gemeentelijke subsidie en een 'duurzaamheidslening' kunnen eigenaren zonnepanelen aanschaffen. Wij pleiten ervoor om huurwoningen ook van zonnepanelen te voorzien. Op dit moment hebben scholen al deze energiebron op hun daken staan”, aldus Anna de Groot.

Dorpscentrum

De SP Wormerland heeft met VLW zich in het college en de raad zich ingezet voor een goedkoper nieuw dorpscentrum dan de vorige colleges voor ogen hadden. Eind november is de eerste fase geopend en in de tussentijd wordt hard gewerkt aan het tweede deel.
Henk Mak: “Wij hebben ons ingezet voor de meerderheidswens van de bevolking. En het is binnen vier jaar gerealiseerd. Een mooi resultaat, want vanaf eind jaren negentig waren de voorgaande colleges al bezig met plannen maken. Keer op keer mislukte het, omdat er niet goed en voldoende geluisterd werd naar de mensen.”

Zowel Anna de Groot als Henk Mak beoordelen de samenwerking met VLW als uitstekend. Volgens hen heeft de SP in VLW een betrouwbare partner die op volle kracht vooruit gaat. De SP-wethouder en SP-fractievoorzitter willen graag dit beleid voortzetten, zij sluiten indien de SP weer deel mag nemen aan het College geen partijen uit, behalve als de PVV mee zou doen.
SP-lijsttrekker Henk Mak vertrouwt 19 maart op een goed verkiezingsresultaat voor zijn partij. Samen met zijn partijgenoten staat hij in de startblokken voor een honderd procent sociaal Wormerland.

Download hier het SP Wormerlandverkiezingsprogramma:
'Tegen De Stroom In'

U bent hier