h

Tijd voor een links stadsbestuur

21 maart 2014

Tijd voor een links stadsbestuur

Patrick ZoomermeijerTijdens de eerste bijeenkomst van de nieuw gekozen raad op vrijdag 21 maart, mochten de partijen hun voorkeur uitspreken voor een nieuw college in een zogenaamd 'interpretatiedebat'. De SP is gegroeid bij de verkiezingen, en eist nu een grotere rol op. Lijsttrekker Patrick Zoomermeijer stelt dat het rechtse beleid is afgestraft door de kiezers en het nu tijd wordt voor een links en dus 100% sociaal stadsbestuur! Hier zijn bijdrage in het debat namens de SP.

De uitslag van afgelopen woensdag is een keiharde afrekening, een rode kaart, voor het vorige college. De PvdA en VVD kregen zware klappen, de ZOG houd zelfs maar één zetel over. De collegepartijen hadden een meerderheid van 22 zetels in de 39-koppige gemeenteraad en zijn nu teruggevallen naar slechts 13 zetels.

De mensen in Zaanstad hebben hen afgerekend op hun beleid van bezuinigingen, sociale afbraak en financiële avonturen. Mensen willen nu eenmaal bibliotheken, buurthuizen, echte banen, meer betaalbare woningen, goede en toegankelijke zorg, een gegarandeerd sociaal vangnet. Eigenlijk alles wat het vorige college slaafs afbrak. En dat omdat de twee grootste partijen in het college hun eigen partijen in Den Haag hierin volgden.

De groei van onder andere de SP, van 3 naar 5 zetels, en van ROSA drukken een behoefte uit aan strijd tegen neoliberaal beleid en vóór verandering van koers, een linkse koers. De SP is één van de partijen die het meest is gegroeid, op basis van verzet binnen en buiten de raad, met een boodschap van 100% sociaal. Dat schept verwachtingen.

De collegeonderhandelingen zullen met deze uitslag moeilijk worden, minimaal 4 partijen zullen nodig zijn om een meerderheid te vormen. Een rechtse meerderheid lijkt niet mogelijk, en is wat de SP en de kiezers betreft ook onwenselijk. De SP wil een links college, in de traditie van solidariteit waarop de ooit rode, en deze week weer wat roder geworden Zaanstreek is opgebouwd.

We hopen dat de PvdA de roep om een linkse koers heeft begrepen en dat D66 beseft dat veel van haar stemmers ook een sociaal Zaanstad willen, niet een participatiemaatschappij van ‘ieder voor zich’. Het dichtst staan we natuurlijk bij onze linkse collega’s ROSA en GroenLinks.

We zijn misschien winnaar bij deze verkiezingen, maar D66 is de grootste winnaar. Het lijkt ons dan ook logisch dat zij het initiatief nemen tot het vormen van een nieuw college. Het lijkt de SP niet verstandig om hier samen met D66 mee te starten. We rekenen als nummer twee op het ereschavot er natuurlijk wel op als eerste te worden uitgenodigd.

Hoe dan ook, de SP zal de voortgang van de collegevorming bespreken met haar actieve leden, om te verzekeren dat ons doel van 100% sociaal wordt bereikt. Het liefst in een links college, maar desnoods vanuit oppositie binnen en buiten de raad. Zo hebben we BaanStede de afgelopen periode op de agenda weten te houden en mensen vanuit de stad weten te mobiliseren om voor hun eigen belang op te komen. Dat blijven we doen, en dat kan met onze extra raadszetels en onze nieuwe talenten Nora Swagerman en Evert Hartog nu nog beter! Doe ook mee met de socialisten!

U bent hier