h

SP: Open brief aan college en raad over zorghotel

13 mei 2014

SP: Open brief aan college en raad over zorghotel

Geacht college, geachte gemeenteraadsleden,
De SP- afdeling Wormerland heeft het coalitieakkoord Wormerland 2014- 2018 zorgvuldig doorgenomen. Eén van de zinsneden in het coalitieakkoord luidt als volgt: "Ziekenhuizen ontslaan steeds sneller patiënten, terwijl zij nog niet voldoende hersteld en in staat zijn om bijvoorbeeld weer zelfstandig een huishouding te voeren. Een zogenaamd Zorghotel voorziet in dit 'gat'. De kosten van revalidatie en verzorging worden in grote mate vergoed vanuit de zorgverzekering. De komst van een Zorghotel, dat buiten onze Wmo- subsidieregeling valt, dient om die reden met voorrang onderzocht te worden. Als locatie kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de Zaanoever."

In de raadsvergadering van 6 mei 2014 kwam het onderwerp 'Zorghotel' uitvoerig aan de orde. De discussie ging over de kosten. Fracties beweerden dat een Zorghotel Wormerland geld zou gaan kosten, andere fracties beweerden dat een Zorghotel zo ongeveer gratis was. De waarheid zal ergens tussen de beide uitersten liggen.

Ook de SP Wormerland is een voorstander van een Zorghotel. Tenminste, als dit Zorghotel door iedereen gebruikt kan worden en - vooral voor diegenen die het financieel niet gemakkelijk hebben - volledig vergoed wordt. Het is juist dat u stelt dat steeds meer patiënten vroegtijdig uit ziekenhuizen ontslagen worden.

Het is onzin om aan de Zaanoever een nieuwe locatie voor een Zorghotel te gaan bouwen terwijl er bijvoorbeeld op een steenworp afstand een stukje voormalig verpleeghuis, dat geschikt gemaakt kan worden als Zorghotel, leeg en te koop staat. In het gebouw De Dam van voormalig verpleeghuis Noordse Balk kan aan patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen worden, maar nog niet naar huis kunnen, verzorging, verpleging, activiteiten en zo nodig behandeling aangeboden worden. Wij nemen aan dat er niet meer dan 25 inwoners van Wormerland en Wormerveer tegelijkertijd gebruik moeten maken van een Zorghotel. Er zijn echter nog meer leegstaande panden te bedenken die in te richten zijn als Zorghotel, kijkt u maar eens in de omgeving van Wormerland en Wormerveer.

Wij vinden het noodzakelijk dat het college en de gemeenteraad van Wormerland contact opnemen met het college en de gemeenteraad van Zaanstad en de zorginstellingen, zorgverzekeraars en andere betrokkenen. Dit om een ingebruikname als Zorghotel, bijvoorbeeld in de De Dam mogelijk te maken. Op deze wijze snijdt het mes aan twee kanten. Aan de inwoners van Wormerland en Wormerveer wordt na ontslag uit het ziekenhuis verzorging aangeboden én een voor het doel geschikt gebouw blijft in gebruik.

De Dam bevindt zich op de hoek van de provinciale weg N246 en de Kerkstraat in Wormerveer, staat te koop en wordt momenteel als antikraak bewoond, maar er zijn meer leegstaande gebouwen te vinden op de diverse bedrijventerreinen, niet ver van woongebieden.

Wij hopen met deze open brief een prima mogelijkheid onder uw aandacht gebracht te hebben om tot een Zorghotel te komen en zien uw reacties met belangstelling tegemoet.
Namens de fractie van de afdeling Wormerland,
Mart van der Kolk

U bent hier