h

Superstaat nee, samenwerken ja

9 mei 2014

Superstaat nee, samenwerken ja

De titel van het verkiezingsprogramma van de SP voor de Europese verkiezingen is: Superstaat nee, samenwerken ja. En dat is dan ook gelijk de vlag die de lading dekt.
Op 7 mei hadden de SP- afdelingen Wormerland (inclusief Landsmeer) en Zaanstreek in het gebouw van BWZ in Koog aan de Zaan een informatieavond over de Europese verkiezingen. We kunnen immers met z'n allen niet onvoorbereid tijdens de campagne de straat op!

Foto's: Jan van Keulen - Tekst: Anna de Groot

Ofschoon de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen de beide afdelingen oververmoeid heeft achtergelaten en de leden nog steeds niet helemaal op verhaal gekomen zijn, viel de opkomst voor deze avond niet tegen en werd er na een kwartiertje elan gevonden om geïnspireerd en uitgebreid met elkaar in discussie te gaan. We hebben dan ook een bijzondere kandidaat uit de Zaanstreek! Gabriëlla Molica, afdelingsvoorzitter van de SP Zaanstreek, staat nummer tien op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen.

Aan de hand van pittige stellingen, verzonnen door Willem Croese en Gabriëlla Molica, werd gediscussieerd over tal van onderwerpen. De stellingen moeten uiteindelijk helpen de campagnevoerders een betere basis te geven voor het gesprek met de kiezers. Immers, de Europese samenwerking is een moeilijk onderwerp dat bovendien niet heel veel belangstelling krijgt van het grote publiek. Het lijkt erop dat slechts zeer weinig Nederlanders de gang naar de stembus gaan maken. Zaak is dus dat wij hen kunnen overtuigen om wél te gaan stemmen (en dan vooral SP).

Welke vragen zullen de SP- leden in de campagne krijgen? Er zijn natuurlijk duizenden logische en onlogische vragen te bedenken en onze campagnevoerders kunnen letterlijk álles voor de kiezen krijgen, maar de meest verwachte vragen zijn toch wel deze:
De SP is overal tegen, dus ook tegen Europa. Is dat écht zo?
Nederland moet in de euro en in de Europese Unie blijven. Is de SP het hiermee eens?
Wat is het verschil tussen de mening van de SP over Europa ten opzichte van de PVV? Denken SP en PVV hetzelfde over Europa?
Moet er een Europees leger komen om 'schurkenstaten' aan te vallen? Hoe denkt de SP hierover?
Armoede zal in Europa worden opgelost doordat de Europese Unie zal zorgen voor meer banen. Is dat zo?
Onder meer die vragen gaan we allemaal tijdens onze campagne beantwoorden, net als alle andere vragen.

Overigens gaat de SP in de Europese verkiezingen voor vijf hoofdpunten, te weten:
Geen Europese superstaat, belangen bevolking voorop
Geen Europese regering, een bescheiden Europese Unie
Zelf eindverantwoordelijk voor onze publieke sector
Brussel niet de baas laten spelen, vetorechten voor de volksvertegenwoordiging
Kiezers en gekozenen moeten de speelruimte van de regering vaststellen
Als dit geen keuze vóór Europa, maar tégen een te grote machtsuitoefening is, dan weten wij het ook niet meer.

De afdelingen Zaanstreek, Wormerland en Landsmeer gaan apart, maar ook weer samen, de Europese verkiezingen in. Na de avond van 7 mei staan we ook steviger in onze mening en kunnen we de kiezers goed voorlichten. Het publiek komt ons binnenkort op allerlei plekken tegen.

U bent hier