h

Teken voor een eerlijk Kinderpardon!

10 mei 2014

Teken voor een eerlijk Kinderpardon!

Voor kinderen zonder verblijfsvergunning die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, kwam er een Kinderpardon. Dat geldt voor kinderen die hier in Nederland geworteld zijn. Ze spreken Nederlands, gaan naar een Nederlandse school, ze hebben vrienden. Ze sporten en gamen, ze eten stroopwafels en drop.

Ze zijn in vrijheid kind met de andere kinderen. En dat moet zo blijven. Nederland is hun thuis. Het land waar hun ouders vandaan kwamen, kennen ze niet of nauwelijks. Toch kregen niet al deze kinderen een Kinderpardon. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft ruim de helft van alle aanvragen voor het Kinderpardon afgewezen. Het gaat om ongeveer 600 kinderen.

Zij zijn bijvoorbeeld afgewezen omdat ze niet de hele tijd dat ze in Nederland zijn in een asielzoekerscentrum woonden. Dat kon ook niet, omdat de overheid ze zelf uit het asielzoekerscentrum had gezet. Toen stonden ze niet meer, zoals dat heet, onder Rijkstoezicht. En daarom mogen ze niet blijven. Dat is een kromme regel, zoals er veel meer kromme regels zijn bij het Kinderpardon.

Ook jongeren die nog veel langer geworteld zijn geraakt in Nederland omdat ze wél jonger waren dan 13 toen ze kwamen maar nu ouder zijn dan 21, vissen achter het net. Net als kinderen voor wie de ouders de verkeerde soort verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Kinderen mogen niet het slachtoffer worden van deze kromme regels.

U bent hier