h

Parteon zet kwetsbare mensen op straat!

12 juni 2014

Parteon zet kwetsbare mensen op straat!

Evert HartogOp dinsdag 10 juni hebben bewoners uit Krommenie op een bijeenkomst in café Atlantic hun boosheid geuit over het voornemen om 33 bewoners van de Durghorst, waaronder een 80-jarige man en een vrouw met ernstige gezondheidsproblemen, op straat te zetten. Woningbouwvereniging Parteon zegt het voormalige verzorgingstehuis Durghorst nodig te hebben voor de tijdelijke huisvesting van het Leger des Heils.

Door Evert Hartog, raadslid

Het pand aan de Westzijde in Zaandam waar het Leger des Heils nu zit, wordt de komende maanden verbouwd. Parteon is eigenaar van dat gebouw en van de Durghorst in Krommenie. Volgens Parteon is de Durghorst de beste mogelijkheid om het Leger des Heils tijdelijk onder te brengen. Een medewerker van Parteon had de pers verteld dat het toch leeg staat. Dat het gebouw inmiddels weer volledig was verhuurd aan mensen via antikraak-huisvester Camelot, had de medewerker over het hoofd gezien.

Tot vlak voor de bekendmaking dat de Durghorst moet worden ontruimd heeft Camelot nog nieuwe huurders in het pand gezet. Deze huurders is niet verteld dat ze binnen enkele maanden weer op straat zouden staan. In het contract staat weliswaar een opzegtermijn van 28 dagen, maar als reden voor opzegging staat alleen sloop of renovatie, niet een tijdelijk gebruik door anderen.

Het Leger des Heils vangt mensen met gedrags- en verslavingsproblemen op. De omwonenden maken zich daar zorgen over. Deze ouderen zijn juist in de buurt van de Durghorst gaan wonen omdat het aanleunwoningen waren bij het verzorgingstehuis. Het viel al zwaar tegen dat de ouderen nu in een aanleunwoning zitten zonder verzorgingstehuis in de buurt en nu komen er mensen in waar enige angst voor bestaat. Die stap is te groot.

Parteon zegt geen geld te hebben voor een andere oplossing, zoals het plaatsen van tijdelijke containers voor het Leger des Heils of het huren van een pand van derden, waar in Zaanstad voldoende mogelijkheden voor zijn. De woordvoerder van Parteon dreigde na de protesten van de bewoners om dan maar helemaal geen mensen meer tijdelijk in leegstaande panden te plaatsen. De taak om mensen te huisvesten lijkt daarmee ondergeschikt te worden gemaakt aan economische belangen.

Ook het gedrag van Camelot lijkt eerder te zijn gericht op het verdienen van geld dan op de maatschappelijke taak om huisvestingsproblemen op te lossen. Antikraak leidt tot rechteloosheid en is geen oplossing voor de woningnood.

Het gesleep met mensen wordt veroorzaakt door de enorme tekorten in de sociale huursector. Het motto van parteon is "plezierig wonen in de Zaanstreek". Daar komt niets meer van terecht. Ook hier blijkt weer dat het huidige sociale woningbouwbeleid, waarbij corporaties worden gedwongen zo veel mogelijk geld te verdienen ten koste van hun sociale doelstellingen, tot steeds grotere problemen leidt!

Teken hier de petitie!

U bent hier