h

Wormerlanders willen supersnelle vernieuwing Plaszoom

17 juni 2014

Wormerlanders willen supersnelle vernieuwing Plaszoom

Op 13 juni 2014 presenteerde de SP Wormerland het Zwartboek Winkelcentrum Plaszoom aan de mensen die de markt en de winkels bezochten. Op deze ochtend hebben wij heel veel mensen gesproken. Om het gesprek op gang te brengen, stelden wij hen vier  vragen. De vragen en de veelheid aan antwoorden hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

 

Vraag 1:

Kwam u meer in het winkelcentrum Plaszoom om te winkelen toen de Vomar nog op de oude plek zat?

De meeste ondervraagden beantwoordden deze vraag bevestigend. Een aantal mensen zeiden zelfs: “Zeker weten!”. Een supermarkt in het oude winkelcentrum was een reden voor mensen om ook de andere winkels te bezoeken. Zij maakten dan 'een rondje' langs de winkels en deden zo nu en dan ook impulsaankopen. Een aantal ondervraagden bezoekt de winkels in het oude winkelcentrum nog steeds. Zij willen de winkeliers in Plaszoom ondersteunen of zoeken echt een speciaalzaak voor kaas, vlees, groente en fruit, drogisterijartikelen of andere zaken.

 

Vraag 2:

Hoe vindt u het dat het gemeentebestuur de plannen voor het winkelcentrum Plaszoom in de 'ijskast' heeft gezet?

Met het antwoord op deze vraag waren de ondervraagden unaniem. Men vindt het een zeer slechte zaak dat de plannen voor het winkelcentrum nu in de 'ijskast' staan. Op deze vraag kregen wij allerlei antwoorden die erop duidden dat de inwoners van Wormer hierover diep verontwaardigd zijn. Een bloemlezing: “Ik word er woest van! Moet werk van gemaakt worden! Slechte zaak! Waardeloos! Jammer! Schandalig! Belachelijk! Van de zotte! Onbegrijpelijk! Wanbeleid! Dom! Zonde! Stom! Een drama! Verschrikkelijk! Niet normaal! K..!” Men vond het over het algemeen een slechte zaak dat het winkelcentrum gedeeltelijk leegstaat en aan het verloederen is.”Je ziet alles verpauperen, het aanzicht is lelijk,armoedig”, was een opmerking. Ook is men van mening dat de problemen steeds erger worden. “Dit kan nooit goed gaan!”merkte een meneer op. Een mevrouw vertelde: “De plannen hebben al veel geld gekost en er is nog steeds niets gebeurd. Ik betaal belasting en ook als belastingbetaler vind ik dat er iets moet gebeuren. Wat er nu gebeurt is asociaal. Er is geen tijd meer voor politieke spelletjes!”. Voorts was er heel veel begrip voor de winkeliers. Vooral mensen die uit een middenstandsgezin komen konden hun begrip
goed verwoorden. “Op deze manier gaan de winkeliers kapot!”

 

Vraag 3:

Beseft u wat het oponthoud in de vernieuwing van het winkelcentrum de winkeliers aan inkomsten kost?

Ofschoon alle ondervraagden geen concreet bedrag konden noemen was men wederom
unaniem in de antwoorden. Men was van mening dat het de winkeliers heel veel kost en nog gaat kosten. Men maakt zich grote zorgen over de winkeliers en denkt dat er een aantal op korte termijn failliet zal gaan. “Het  is onbegrijpelijk dat er zo om wordt gegaan met de winkeliers die afhankelijk zijn van klanten die nu door de vertraging wegblijven”, zei een meneer. “Ik zie dagelijks de gevolgen van de terugloop omdat ik in de buurt woon”, zei een ander. “De kosten moeten gigantisch zijn”, meldde een mevrouw. “De loop is eruit.
Er zijn ook heel veel zorgen bij het personeel. De omzet loopt fors terug”. “Ze eten hun pensioen op”, wist een mevrouw te melden.
En dan was er nog een persoon die vertelde dat nu blijkt dat het gemeentebestuur geen hart voor de kleine middenstander heeft.

 

Vraag 4:

Gaat u, als het dorpscentrum voltooid is, weer meer voor inkopen naar het winkelcentrum Plaszoom?

Op deze vraag was het antwoord unaniem voor de mensen die nu niet zoveel meer in Plaszoom komen. Ze gaan weer winkelen in Plaszoom als het dorpscentrum voltooid is. Voor de mensen die ondanks alles nog in Plaszoom komen om inkopen te doen verandert er niets. Ze komen ook als de vernieuwbouw klaar is, misschien met nog meer plezier.

 

Suggesties:

Natuurlijk werden er heel veel opmerkingen gemaakt die niet het antwoord op de vragen waren. Wij vinden het nuttig om ook een aantal van de gemaakte opmerkingen te vermelden.

Een aantal mensen is van mening dat er een budgetsupermarkt zoals Aldi of Lidl in Plaszoom moet komen. Zij zijn van mening dat dit echte publiekstrekkers zijn, waardoor ook de speciaalzaken vaker bezocht zullen worden. Ook wensten mensen zich een schoenenwinkel en een slijter in het winkelcentrum.

Ook de MFA werd bij de opmerkingen genoemd. Een aantal mensen is van mening dat vooral De Bieb mensen naar het winkelcentrum zal trekken. Men wil erg graag De Bieb toegevoegd zien aan het centrum. Over het dorpstheater zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen vinden het een
goede zaak als het dorpstheater bij de winkels komt, anderen vinden weer dat een dorpstheater niet in een winkelcentrum hoort. De meeste mensen vinden het een goede zaak als de gemeentewinkel in het dorpscentrum gevestigd wordt. Men zal sneller binnen lopen bij een gemeentewinkel in het centrum dan nu in het gemeentehuis, het gemeentehuis is immers buiten het centrum gelegen. Ook waren er een paar mensen die de MFA bij het winkelcentrum juist geen goed idee vonden. “Cultuur in een winkelcentrum vind ik vreemd”, zei een mevrouw.

Een aantal mensen noemde spontaan een ingang van Plaszoom recht tegenover de Vomar en een visuele verbinding tussen de Vomar en Plaszoom. Nu is de ingang van Plaszoom niet zichtbaar vanaf de Vomar.

Een veel gehoorde wens was voorts een terrasje en een horecagelegenheid waar een kopje koffie gedronken kan worden tijdens het winkelbezoek.

Op 1 juli 2014 biedt de SP Wormerland het zwartboek en de mening van de Wormerlandse markt- en winkelbezoekers aan het college en de gemeenteraad aan.

 

 

 

  •  

U bent hier