h

Zaanbrug moet op de eigen plek

10 juli 2014

Zaanbrug moet op de eigen plek

De SP in Zaanstad, de SP in Wormerland en de SP in de Provinciale Staten van Noord- Holland blijven bij hun standpunt. De Zaanbrug moet op dezelfde plek als waar hij altijd geweest is. Ondanks dat de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland en de Provinciale Staten van Noord-Holland reeds lang geleden besloten hebben over de locatie van de Zaanbrug, blijft het rommelen. Er zijn inwoners van Zaanstad en Wormerland die de Zaanbrug op z'n eigen plekkie willen houden en er is een aantal inwoners die de Zaanbrug graag op een andere locatie wil. Van de laatsten werd de mening reeds enige tijd geleden grondig weerlegd.

De Zaanbrug ligt al sedert ongeveer 1900 op z'n eigen plekkie. Het is een zeer beeldbepalende oeververbinding tussen Wormerveer en Wormer en daarmee tussen de gemeenten Zaanstad en Wormerland. Het is de oudste oeververbinding, maar niet de enige. Ook de Clausbrug en de Julianabrug zorgen voor de verbinding tussen beide gemeenten. De Zaanbrug is echter de mooiste van de drie bruggen. Wat zou er overblijven van het karakteristieke aanzicht van de Zaan aan zowel de Wormerveerse als de Wormerse kant zonder de Zaanbrug?

Na de vernieuwing van de Zaanbrug, die overigens opnieuw het karakter van een ophaalbrug zal krijgen, kunnen er schepen doorheen varen die een lengte hebben tot 110 meter, een breedte tot 11,4 meter, een diepgang tot 4,5 meter en een hoogte tot 7 meter. Bovendien kunnen de schepen een laadvermogen hebben tot 3.000 ton. De doorvaart voor de schepen wordt 4,5 meter breder gemaakt dan de doorvaart van nu en het brugdek zal een beetje naar de Wormerveerse kant verplaatst worden om met een schip gemakkelijker de Zaanbocht te kunnen nemen.

Natuurlijk levert het afsluiten van de Zaanbrug in de vernieuwingsfase verkeersproblemen op. Dat zijn gelukkig geen onoverkomelijke problemen. Want naast de Zaanbrug komt er een tijdelijke brug voor langzaam verkeer en nood- en hulpdiensten. Zo kan iedereen uit Wormer het station in Wormerveer bereiken en op tijd z'n trein halen zonder daarvoor vroeger op te moeten staan en kunnen winkelende mensen per fiets naar de winkels in zowel Wormer als Wormerveer. En ook de ambulance kan tijdig ter plekke zijn en de brandweer kan op tijd een brand blussen.

Voor het autoverkeer wordt het gedurende de tijd dat de Zaanbrug 'eruit' is iets moeilijker. Maar er worden goede verkeersmaatregelen genomen. Als uiteindelijk de brug wordt ontworpen zoals de heer Al inbracht, dan zal de Zaanbrug slechts enkele maanden aan het verkeer worden onttrokken. Of dit ontwerp gekozen wordt is nu nog niet te zeggen, daar moeten nog aanvullende berekeningen voor worden gemaakt.

Om het mooie aanzicht, om de historisch plek en omdat de kosten beter beheersbaar zijn dan bij andere aangedragen en doorgerekende varianten blijven de SP- afdelingen in Zaanstad en Wormerland én de SP- fractie in Provinciale Staten van Noord- Holland kiezen voor de Zaanbrug op de huidige locatie. Wat ons betreft komt de nieuwe Zaanbrug op de eigen plek.

Het aanzicht en uitzicht wordt straks nóg beter. Want het brugwachtershuisje in het midden van de Zaanbrug komt niet meer terug. Dat is niet meer nodig.

Meer lezen?

U bent hier