h

Raad laat betrokken bij sloop sociale huurwoningen Davisstraat

28 augustus 2014

Raad laat betrokken bij sloop sociale huurwoningen Davisstraat

Evert HartogVanmiddag ben ik ter plekke gaan kijken op de Straat Davis. Daar heb ik geconstateerd dat de sloop van de appartementen al is begonnen. De oorspronkelijke bewoners zijn met urgentieverklaring al vertrokken. Ook de antikraak-bewoners zijn er sinds april uit. Er worden 147 woningen gesloopt en er komen er 57 voor terug.

Bijdrage van raadslid Evert Hartog in het Zaans Beraad van 28 augustus 2014

Onze fractie vindt het merkwaardig dat de sloop al is begonnen en dat de stadsvernieuwingsurgentie al is afgegeven, terwijl er nog geen omgevingsvergunning is afgegeven. Deze volgorde klopt niet. Het wordt nog gekker als een woordvoerder van de gemeente op 18 december 2013 al aan De Zuidkanter en Dichtbij.nl heeft laten weten dat de omgevingsvergunning is afgegeven, terwijl we dat nu, driekwart jaar later, pas in de raad behandelen. Er is kennelijk miscommunicatie en de raad loopt achter de feiten aan door deze veel te late agendering. Dat vraagt om opheldering.

Voorts worden er 57 woningen nieuw gebouwd, en worden er 147 gesloopt. Oude bewoners hebben een voorkeursregeling voor terugkeer op de oude plek, maar wel in een duurdere zij het ook veel betere woning. Veel oude huurders zullen zich de hogere niet kunnen permitteren. Parteon weet te melden dat alle oude bewoners kunnen terugkeren. Dat lijkt me onmogelijk. Elders wordt weer gezegd dat de bewoners met de langste inschrijfduur bij Woningnet voorrang krijgen. Dat betekent kennelijk toch dat lang niet iedereen die dat wil kan terugkeren. Dat is spijtig. Hoe is de stand van zaken nu?

Hoewel de nieuwe woningen voor de buurt een verbetering zijn, lost dit plan de problemen met de lange wachtlijsten niet op, maar maakt het deze problemen erger, per saldo zijn er nu 90 sociale huurwoningen minder. Wat gaat de wethouder doen om de wachtlijsten aan te pakken?

Toen ik daar vanmiddag was heb ik een aantal omwonenden gesproken. Hoewel er asbest in de woningen zit, hebben zij in het geheel niet de indruk dat er voorzorgmaatregelen zijn genomen om asbest volgens de regelen der kunst te verwijderen. Hoe zit dat? De sloop is al begonnen! Houd de gemeente hier goed toezicht op? De sloop vindt plaats in dichtbevolkt gebied, dus er is groot risico op asbestbesmetting in de omgeving.

Tegen slotte heeft de het Sluispad monumentale status. Er wordt 1 houten huis gesloopt, weliswaar zonder monumenten status, maar het aangezicht van het sluispad verandert hierdoor wel. Is er rekening gehouden met de monumentale status van het sluispad, en zo ja, hoe is dat gedaan?

U bent hier